Hlavní obsah

Po lyžařském zázraku se slehla zem. Zapomeň na MS, doma budeš, nařídili bafuňáři v Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni způsobil ve světě běžeckého lyžování ohromnou senzaci, když třeba při Světovém poháru v Drammenu nechal za sebou v klasickém sprintu všechny domácí Nory a slavil stříbro. Po Číňanovi Wang Čchianovi se ale v této sezoně slehla zem a nedorazí ani na MS do slovinské Planice.

Foto: Profimedia.cz

Číňan Wang Čchian na olympiádě v Pekingu.

Článek

Ještě v létě závodil Wang Čchian v Norsku v seriálu na kolečkových lyžích, pak ale zcela zmizel z dohledu evropských fanoušků, na čemž se v průběhu sezony už nic nezměnilo a ani nezmění.

29letý závodník sleduje zápolení ve Světovém poháru jen na dálku z Číny a stejně tomu bude i v případě MS. Čínští bafuňáři mu totiž nařídili návrat domů a závodník poslechl.

„Musím situaci akceptovat," odpověděl smířeně v rozhovoru pro švédský Aftonbladet.

Wang Čchian si vždy uměl říct o pozornost. Nejbizarnějším způsobem se mu to podařilo na olympiádě v Pchjongčchangu, kde v závodě na 15 km s intervalovým startem byl po šesti kilometrech suverénně v čele s neuvěřitelným náskokem 4 minut a 40 sekund na druhého slavného Švýcara Daria Colognu a ještě větší nálož dával kompletní skandinávské špičce.

Samozřejmě to bylo příliš dobré na to, aby to byla pravda. Po závodě se ukázalo, že Číňanův čas sice souhlasí, jen si závodník notně zkrátil trať. Překvapil ale třeba i v estonském Otepää, kde se během Světového poháru oblékal do švédského dresu.

Zároveň dokázal zejména ve sprintu pořádně prohnat světová esa i bez podvodů. Na měření sil s nejlepšími ale teď musí zapomenout.

V Číně se vyměnilo svazové vedení a všem reprezentantům byl novými lídry nařízen návrat domů. „Neměl jsem na výběr. Uvědomuji si, že přicházím o fantastickou sezonu, ale musím to akceptovat. Chci se přes léto koncentrovat na trénink a příští sezonu se vrátit do Světového poháru. Věřím, že to zvládnu," vysvětloval Wang Čchian dále v rozhovoru.

„Momentálně nemám žádné plány na cestování do zahraničí," dodal s tím, že ve své vlasti má solidní podmínky na přípravu. Nicméně ne tak dobré jako třeba v Norsku.

I dominantní Norové uznávají výjimečné Číňanovy kvality. Paal Goldberg se třeba nechal slyšet, že Wang Čchian má v sobě takovou výbušnou sílu, jaká je srovnatelné snad jen se současným suverénem Johannesem Hösflotem Klaebem.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články