Hlavní obsah

Podvodníci se vrací. Dopingový hříšník přistižený s jehlou v žíle se přihlásil do slavného závodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byli hlavními tvářemi jednoho z velkých dopingových skandálů, ale jen pár dnů po vypršení trestů se známí lyžařští podvodníci plánovali vrátit na scénu. Shodou okolností během probíhajícího mistrovství světa v Planici tak znovu ožívá čtyři roky starý příběh z MS, který otřásl lyžařským světem.

Foto: Sport.cz

Rakušan Max Hauke se vrací do lyžování.

Článek

Psal se rok 2019 a světový šampionát v klasickém lyžování v rakouském Seefeldu měl ten den na programu mimo jiné závod mužů na 15 kilometrů. Ještě ráno ale policie spustila razii v ubytovacím rezortu a v její síti uvízla hned pětice podvodníků, kteří byli zatčeni - Aleksej Poltoranin, Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu a rakouské duo Dominik Baldauf a Max Hauke.

U posledního jmenovaného se policii povedl majstrštyk, když jej chytla přímo při činu s jehlou v žíle při krevní transfuzi. Video z této razie se tehdy dostalo i na veřejnost.

Od mezinárodní lyžařské federace (FIS) následoval čtyřletý distanc, který vyprší tento týden ve středu. A hříšníci nechtěli ztrácet čas.

Reportér stanice Viaplay Ludvig Holmberg během MS v Planici přinesl informaci, že nyní 35letý Poltoranin se připravuje na národní závody v Kazachstánu s cílem vrátit se co nejdříve do Světového poháru.

Baldauf a Hauke chtěli zpátky na scénu už tento týden, a to na slavném švédském maratonu Vasův běh.

Duo se přihlásilo do závodu Nattvasan 90, který se jede po stejné trati jako slavný maraton, ale volnou technikou se startem už v pátek v 8 hodin večer, pod jménem "Max & Dominik" Noční závod se jede jak individuálně, tak jako štafeta dvojic a je součástí celého týdne v rámci Vasaloppet, který celkem zahrnuje dvanáct závodů.

Nicméně z účasti rakouských hříšníků nakonec sejde. Hauke start ve Švédsku musí zrušit. „Bohužel, onemocněl jsem, stejně jako lidé, s nimiž jsem měl jet. Cesta do Švédska se ruší," sdělil listu Dagbladet Hauke.

„Chci, aby bylo jasno. Nemám už plány na comeback do Světového poháru nebo profesionálních závodů. Chci se běžeckým lyžováním bavit. Tvrdě trénuji, a proto si asi lidé myslí, že plánuji návrat. To ale musím popřít," vysvětloval Hauke.

Pochybnosti o účasti na Vasově běhu panují i v případě jeho krajana Baldaufa. „Nabízím startovní čísla na Vasův běh (1x Vasův běh, 2x týmový Nattvasan)," zveřejnil nabídku na svém instagramovém účtu Baldauf.

Hauke s Baldaufem se přiznali, že úspěšně dopovali celé roky, aniž by byli přichyceni.

„Krevní doping jsme používali vždy ráno před závodem. Vzali jsem si litr krve, po závodě jsme ji zase odebrali. Krevní hodnoty jsme pak měli normální. Ale popravdě, po závodě jsem nikdy testován nebyl. Kdybychom šli na test, stačilo vypít litr slané vody, což by stopy po dopingu zahladilo," vysvětloval taktiku podvodu Hauke.

„Celé léto jsem nosil tričko s dlouhým rukávem, abych zakryl jizvy po jehlách. Popřípadě jsem říkal, že jsou následkem dopingových kontrol. A lidé tomu věřili," dodal.

Reklama

Související témata: