Hlavní obsah

Pohled za kulisy. Kde se rodí vítězné jízdy Ledecké a co si pouští před spaním?

Cortina d´Ampezzo

Někdy je to ruleta, jindy klíčový moment už den před závodem. Volbě startovních čísel nejlepších sjezdařek předchází často dlouhé rozjímání a diskuse. Do úterního super-G na mistrovství světa v italské Cortině (od 13.00 na ČT sport) vstoupí Ester Ledecká s jedenáctkou, jak k ní trenérský tým dvojnásobné olympijské vítězky došel? A co si Ester pouští večer před spaním?

Foto: Gabriele Facciotti, ČTK/AP

Ester Ledecká při sjezdu v Crans Montaně.

Článek

Podle pravidel si nejlepší desítka v hodnocení super-G volí od té nejlepší vždy lichá čísla mezi jedničkou a devatenáctkou. Ledecká vybírala jako pátá podle žebříčku World Cup Start List. „Trochu jsme tápali. Přišlo nám, že bude dobré nízké číslo, ale zbyla jednička a Ester by neměla žádné informace z trati,“ říkal kouč Tomáš Bank.

Jako lepší varianta se mu nakonec jevila spíše neoblíbená jedenáctka, která startuje po televizní pauze. S ohledem na posun závodu na odpoledne a předpověď, podle níž by nemělo sněžit, by ale v úterý nemělo hrozit, že trať zapadne sněhem.

Favoritky na startu super-G
3 Tamara Tipplerová (Rak.)
5 Federica Brignoneová (It.)
7 Lara Gutová-Behramiová (Švýc.)
9 Corinne Suterová (Švýc.)
11 Ester Ledecká (ČR)

Jako první volila Lara Gutová-Behramiová, suverénka této disciplíny sáhla po sedmičce. Pohled na její umístění v posledních čtyřech super-G připomíná vysvědčení premianta, samé jedničky. „Má skvělou volbu stopy a techniku, přes každý horizont přejede úplně přesně,“ oceňuje Bank 29letou Švýcarku.

„Úročí své zkušeností, super-G jela asi nejvíc ze všech. Nedělá chyby, nebo jen minimálně,“ doplňuje. Však také Ledecká po svém zatím posledním startu v Ga-Pa hlásila: „Lara zajela fantasticky. Těším se, až se na její jízdu v klidu podívám a poučím se z ní.“

Právě na pokoji u videa se rodí vítězné jízdy. Analýzy pro Ledeckou měl dříve na starosti Ondřej Bank, po jeho odchodu z týmu tráví hodiny s ovládačem jeho bratr.

„Společný rozbor vyjde na tři čtvrtě hodiny, ale předtím to chystám klidně i pět hodin. Najdu ve všech pasážích jednu dvě holky, které ji zajely dobře. Ester si to pak někdy stáhne na flešku a pouští ještě před spaním,“ říká Bank.

A Ledecké síla je právě ve schopností zpracovat pokyny od svých trenérů. „To se jí daří, pokud si věří. Když má z nějaké brány obavu, nebo si není jistá nějakým skokem, tak to úplně podle nás neudělá, ale to se stává čím dál míň,“ vypozoroval kouč.

Spoléhají na servismana

Odložením kombinace ztratila Ledecká možnost si super-G vyzkoušet, ale trať má dokonale nastudovanou. „Je tam prudká část, kterou bude důležité zvládnout bez chyby. A pak je tam hrozně dlouhá rovinatá část, kde budou strašně důležité lyže,“ očekává Bank.

Proměnlivé počasí v Cortině jeho svěřenkyni vůbec nevadí. „Čím těžší podmínky, tím víc se projeví dobrý servisák,“ odkazuje na spolehlivost Miloše Machytky, který Ledecké od minulé sezony chystá co nejrychlejší lyže.

Reklama

Související témata: