Hlavní obsah

Pořadatelé MS v Liberci řeší financování závodů Světového poháru

Organizační výbor mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci řeší otázku financování závodů Světového poháru, které se na začátku února příštího roku uskuteční jako generálka na MS. Bývalá ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Dana Kuchtová přislíbila organizátorům státní dotaci 50 milionů korun na SP, ale za současného bezvládí na ministerstvu se nad jejím osudem vznáší otazník.

Článek

Předsedkyně organizačního výboru Kateřina Neumannová na čtvrteční tiskové konferenci řekla, že se pořadatelé snaží obejít bez pomoci státu. "V této chvíli pracujeme z marketingových peněz a snažíme se získat peníze z vlastních zdrojů," uvedla.

Naplnit padesátimiliónový rozpočet je však problematické. "V této chvíli to z nich nejsme schopni plně pokrýt, na to jsem ve funkci příliš krátce. S výjimkou Staveb silnic a železnic jsme nezdědili žádného partnera," vysvětlila šéfka pořadatelů, která na konci července nahradila Romana Kumpošta.

O dotaci hodlá s novým ministrem či ministryní jednat, ale její případná absence by konání Světového poháru neohrozila. "Světový pohár prostě musíme uspořádat. Můžeme si pomoci z jiných zdrojů, například z peněz, které máme k dispozici na organizaci MS," upřesnila olympijská vítězka z Turína.

Pro poskytnutí dotace se vyjádřil i bývalý úspěšný skokan na lyžích a v současnosti předseda sněmovního podvýboru pro mládež a sport Pavel Ploc, ačkoli stát obvykle Světové poháry finančně nepodporuje. "Myslím, že by podpora měla být. Je to generálka na mistrovství světa, takže by výjimka měla být udělena," prohlásil.

SP ohrožen není

Závody Světového poháru ohroženy nejsou, ačkoli v areálu na Ještědu panuje čilý stavební ruch. Určitě bude postavena sedačková lanovka pro skokany na lyžích a počítá se i s dokončením tunelu pod sjezdovkou. Jen zřejmě budou zatím o něco menší tribuny a bezpečnostní problémy spojené s nedokončením některých příjezdových komunikací mohou snížit kapacitu areálu.

"Ještě se to nedá přesně určit. Minimálně kapacita je 7000 diváků, ale k tomu snad nedojde. Věříme, že to bude vysoce přes deset tisíc," řekla Neumannová.

Ta ve čtvrtek společně se zástupcem lyžařského svazu Lukášem Sobotkou a libereckým primátorem Jiřím Kittnerem seznamovala se stavem příprav sněmovní podvýbor pro mládež a sport. Na jeho zasedání k problematice MS 2009 všechny zainteresované pozval poslanec Ploc.

"Vzhledem k negativním informacím jsem měl o mistrovství světa v Liberci trochu obavy," vysvětlil, proč jednání svolal. Prezentace a následná diskuse ho uklidnily. "Překvapilo mě, že převažují pozitiva. Měl jsem domněnku, že spolupráce mezi zainteresovanými organizacemi nefunguje, teď už z toho mám lepší pocit," dodal.

Reklama

Související témata: