Hlavní obsah

Potrvá, než se s tím srovnáme, říká pořadatel zrušené Jizerské 50 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teprve pošesté v historii museli pořadatelé zrušit Jizerskou 50 kvůli počasí. Ale premiérově v éře, kdy je lauf napříč Jizerskými horami takzvanou Grand Classics akcí, tedy nejlépe bodovaným závodem prestižní série Ski Classics. „Máme od nich i na příští roky plnou podporu,“ říká David Douša z pořádající agentury RAUL.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tradiční závod v běhu na lyžích Jizerská padesátka příští neděli nebude, pořadatelé museli zrušit 57. ročník kvůli nedostatku sněhu a teplému počasí.

Článek

Závod jste museli zrušit v sobotu, bolí rozhodnutí s odstupem dvou dnů méně?

Myslím, že to ještě pár týdnů potrvá, než se s tím všichni srovnáme. Teď nás hlavně čekají jednání s partnery a řešení s dodavateli, co se týká minimalizace škod zrušeného ročníku.

Umíte již ztráty vyčíslit?

Ještě je brzy. Dejte nám alespoň dva tři týdny, abychom byli schopní říct nějaká čísla. Věříme, že nám partneři a dodavatelé vyjdou maximálně vstříc, aby byly ztráty co nejmenší. Teď by to ještě bylo vaření z vody. Samozřejmě nějaký základní rozpočet máme, ale na straně příjmů a výdajů je ještě hodně neznámých. Je však jasné, že o žádné příjemné počítání nejde.

Že Jizerskou 50 nějak ovlivní nepříznivé počasí bylo jasné delší dobu, s jakými náhradními podobami závodu jste kalkulovali před definitivním zrušením?

Během rozhodování to ještě vypadalo na to, že ve vyšších polohách Jizerských hor by mohla zůstat větší vrstva sněhu. Základní varianta byla udržet alespoň jednu přístupovou cestu do hor, z Bedřichova přes Novou Louku, Blatný rybník nahoru na Kristiánov. V tu chvíli by to znamenalo rozdělení elitního závodu od závodu hobíků, kteří by jeli podle trochu jiného schématu. Určitě bychom nemohli pustit hobíky z Rozmezí na Kristiánov proti sobě. A pak byly ještě další varianty, ale všechny padly s přesnější předpovědí, když bylo i jistější, že nás čeká asi nejteplejší týden zimy.

Foto: Agentura Raul, Sport.cz

David Douša z agentury Raul pořádající Jizerskou 50.

Před šesti lety se Jizerská 50 odběhla na čtyřkilometrovém kolečku nad Bedřichovem. Taková varianta ve hře nebyla?

Byla to jedna ze zvažovaných variant, ale před osmi lety jsme měli pět a půl tisíce přihlášených závodníků a jeli jsme to asi čtyři dny. Letos máme devět a půl tisíce. Pravděpodobně bychom závodníky na kolečku nebyli schopní uspokojit. A stejně by to vzhledem k počasí nebylo možné, protože sníh v nižších polohách odplaval. Pro zajímavost, v sobotu jsme měli na začátku trati navezeno asi 30-40 centimetrů technického sněhu a z toho v neděli odpoledne zbyla jen tenká slupka několika málo centimetrů. Do konce týdne na většině trati nebude bohužel vůbec žádný sníh.

Je vůbec hypoteticky reálné přemístění startu do vyšších poloh, dejme tomu na Mořinu na Jizerce?

Je to věc, kterou jsme prověřovali asi den, když to vypadalo, že by tam mohlo být dobré počasí. Přemýšleli jsme opravdu nad velkým množstvím variant. Ale teď vím, že by tam závod určitě být nemohl v podmínkách, které tam na konci týdne velmi pravděpodobně budou.

Jizerská 50 se poslední tři roky běžela jako Grand Classics akce, vedle Marcialongy, Vasaloppetu a Birkebeinerrennetu jde o nejprestižnější závod seriálu Ski Classics. Neohrozí zrušení závodu její pozici?

Máme od Ski Classsics ujištění, že jsou připraveni a máme od nich plnou podporu i na příští roky. Kdybychom měnili trasu nějakým významnějším způsobem, tak by to ani letos nebyl Grand Classics závod, protože jedním z jeho parametrů je klasická trať, na které se jezdí desítky let. Máme se Ski Classics podepsanou dlouhodobou smlouvu, která nám garantuje, že jsme součástí Grand Classics. Věřím, že příští rok tam budeme zase.

Je ve hře nějaký částečný systém umělého zasněžování, který by případnou nepřízeň počasí pomohl vyrovnat, aby se riziko zrušení závodu v příštích letech minimalizovalo?

Je, ale to je opravdu velký projekt, na kterém spolupracuje Jizerská o.p.s., obec Bedřichov, Liberecký kraj, NSA (Národní sportovní agentura) a spousta dalších subjektů. Zasněžování by nesloužilo jen pro Jizerskou 50, ale jako nástupní místo z Bedřichova pro všechny turisty a sportovce. V úvahách je zasněžování zhruba prvního kilometru, kde je to ale citlivé téma, které je potřeba řešit i s ochranáři a samozřejmě i s majitelem pozemků, kterým jsou Lesy ČR. Musí jít o takový projekt, který bude akceptovatelný pro všechny zúčastněné. Osobně si myslím, že pokud se projekt povede zrealizovat, tak až za několik let.

Před sedmi lety se termín Jizerské 50 přesunul ze začátku ledna na druhou únorovou neděli. Neuvažujete o nějakém dalším přizpůsobení se měnícímu se charakteru klimatu?

Máme analýzu osm let starou a myslím, že se nijak zásadně nezmění. Podle ní je tento víkend, kdy je Jizerská 50, za posledních šedesát let největší pravděpodobnost, že bude sníh a zima. Co se týká času, už nemáme padesátku kam jinam do lepšího termínu posouvat. Asi bychom ji museli přesunout do vyšších hor, protože spodní hranice sněhu se rok od roku posouvá výš a výš. Věříme, že to ještě budeme zvládat a že se padesátka ještě hodněkrát pojede.

Asi trochu filosofická otázka, ale nemáte o osud Jizerské 50 kvůli globálnímu oteplování v dlouhodobém horizontu obavu?

Samozřejmě každý rok máme velké obavy, jestli budou panovat zimní podmínky, nebo bude tepleji. Posledních deset let poté, co jsme přesunuli termín do února, se padesátka jela, byť některé roky to bylo těsné. Ale napadlo nám vždycky. A fakt věříme, že sníh bude a že si ještě užijeme nějaké zimy se sněhem.

A praktická otázka na závěr. Jak bude probíhat vracení startovného a bude možnost přesunout si ho rovnou na příští rok?

Detaily o tom, jak bude probíhat vracení, pošleme závodníkům v tomto týdnu a bude to probíhat tak, že si každý závodník zažádá o vrácení startovného, a to mu bude následně v nějaké lhůtě vráceno zpátky na účet. Přesun startovného na příští rok nebude možné.

Reklama

Související témata:
David Douša