Hlavní obsah

Před celým světem byla za podvodnici. Ale všechno je jinak, Veyreové vrátili triumf i peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před celým lyžařským světem byla označena za podvodnici a kromě vítězství přišla i o šek v hodnotě čtvrt milionu korun. Jenže francouzská lyžařka Maëlle Veyreová už je očištěna a triumf i odměna jí byly vráceny.

Foto: Profimedia.cz

Francouzka Maëlle Veyreová se zase může radovat z triumfu.

Článek

Veyreová ovládla před necelými dvěma týdny maraton ve švýcarském Engadinu. Následně ale byla diskvalifikována kvůli údajnému podvodu s využitím zakázaného fluoru pro mazání lyží. To už ale neplatí.

V nedělním závodě s hromadným startem na 20 km ve švédském Falunu dojela Veyreová až na 48. místě a připustila, že kauza ze závodu ve Švýcarsku jí připravila mimořádně těžké období.

„Bylo to pro mě velmi těžké. Po tom všem, co se v minulém týdnu stalo, jsem tady už neměla energii, kterou bych potřebovala,“ popisovala své rozpoložení po závodě ve Falunu v rozhovoru pro list Expressen.

Diskvalifikace vítězky závodu kvůli užití fluoru, to se stalo na vrcholné scéně vůbec poprvé. Veyreová se během pár hodin proměnila z hrdinky v padoucha.

„Lidé mě nazývali podvodnicí. To bylo pro mě hodně zlé,“ přiznala.

Pak přišel ale zvrat. Světová lyžařská federace FIS diskvalifikaci zrušila. Provedla vyšetřování celé záležitosti a dospěla k závěru, že procedura testující přítomnost fluoru v Engadinu nesplňovala potřebná kritéria.

21letá Francouzka tak byla znovu potvrzena jako vítězka závodu a náleží jí i čtvrtmilionové prize money.

„Teď jsem konečně zase šťastná. FIS a francouzský lyžařský svaz mi pomohly, aby se celá věc dala do pořádku. Prožila jsem si náročné dny. Ale měla jsem kolem sebe i dostatek podpory, která mně pomáhala vyrovnat se s touto nespravedlností,“ uvedla.

Zároveň přiznala, že moment, kdy jí byla oznámena diskvalifikace, byl jejím vůbec nejhorším v kariéře. „To byl. Ale teď je všechno zase fajn. Je to skvělý pocit,“ dodala.

Reklama

Související témata: