Hlavní obsah

Radikální změna na zimních olympijských hrách! Jednomu z nejstarších sportů hrozí vyřazení

Místo rozšíření programu může nastat konec jedné z vůbec nejstarších disciplín olympijských her. Severská kombinace se v minulé sezoně ve Světovém poháru konečně dočkala soutěže žen a stejný posun se očekával i na olympijských hrách v Itálii v roce 2026. Nyní však hrozí, že se v Cortině d'Ampezzo nepředstaví ani sdruženáři.

Foto: Ivana Roháčková

Sdruženář Lukáš Daněk při skoku v olympijském závodě družstev.

Článek

Severská kombinace, která spojuje skoky a běh na lyžích, je součástí zimních olympijských her už od roku 1924. Je jediným sportem, který na olympiádě doposud nemá kategorii pro ženy. Ty se v minulé sezoně konečně dočkaly alespoň účasti ve Světovém poháru a stejný krok se chystal udělat i Mezinárodní olympijský výbor, který se chystal umožnit ženám startovat na příští olympiádě v Itálii.

Nyní však přišla znepokojivá zpráva. Představitelé MOV jsou skeptičtí k tomu, že severská kombinace udělala dostatečný pokrok k tomu, aby získala i závod žen. Navíc panují obavy, že tento sport není natolik populární, aby si vůbec zasloužil své zastoupení na olympiádě. Jako jediná disciplína bez ženské účasti je tak adeptem na vyřazení z programu, protože prioritou olympijských her má být rovnost pohlaví.

Obavy vyjádřil i Lasse Ottesen, bývalý norský skokan na lyžích a nynější ředitel závodů sdruženářů v Mezinárodní lyžařské federaci FIS. „Bez žen by pro nás mohlo být problémem udržet chlapce," řekl. „Odebrat jeden z původních sportů z prvních zimních olympijských her by bylo tragické, krátkozraké a pomýlené," uvedl pětinásobný olympionik v severské kombinaci a člen představenstva USA Nordic Billy Demong.

Sdruženářky, které svou premiéru pod pěti kruhy už netrpělivě vyhlížejí, jsou informacemi zaskočeny. „Je těžké uvěřit, že i v 21. století můžeme zažít tento druh nerovnosti," řekla Annika Malacinski, nejlepší Američanka v severské kombinaci, která doufala, že bude mezi prvními ženami na olympiádě.

Rozhodnutí o vyřazení severské kombinace ze ZOH by se dotklo i českých závodníků Jana Vytrvala, Ondřeje Pažouta, Tomáše Portyka ml. či talentované sedmnáctileté Terezy Koldovské. Konečné rozhodnutí o olympijském programu by mělo padnout na zasedání výkonného výboru MOV, které se uskuteční v pátek 24. června.

Reklama