Hlavní obsah

Ruská lyžařka před Putinem mluvila o vítězství ve válce. V Norsku vyvolala její slova šok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se ruští sportovci dokola dušují, že by se sport neměl míchat s politikou, sami svými činy často dokazují, že právě v jejich podání je tomu přesně naopak. Důkazem budiž projev lyžařské hvězdy Veroniky Stěpanovové na setkání olympijských medailistů z Pekingu s prezidentem Putinem.

Foto: Sputnik, Reuters

PrezidentRuska Vladimir Putin vedle lyžařky Veroniky Stěpanovové

Článek

Během něj 21letá reprezentantka vyjádřila víru, že jejich země válku na Ukrajině vyhraje. Byť samozřejmě explicitně nepronesla slovo „válka", protože to je v souvislosti s děním na Ukrajině v Rusku tabu.

„Jsme na správné cestě a určitě zvítězíme. Stejně jako jsme my zvítězily na olympiádě," srovnávala více než dvouměsíční řádění Putinových vojsk v sousední zemi s triumfem ženské lyžařské štafety v Pekingu.

„V mých očích se Rusko znovu stalo silné, hrdé a úspěšné. Samozřejmě ne každému se to ve světě líbí," pronesla.

Její slova dojala i reprezentačního kouče Jurije Borodavka. „Ta řeč šla přímo od srdce," komentoval projev své svěřenkyně pro Ria Novosti. Borodavko už mimochodem naplánoval soustředění pro nejlepší hvězdy na Ukrajině uloupeném Krymu s tím, že tamní mořský vzduch udělá Rusům moc dobře.

O dost jiné reakce vyvolala řeč Stěpanovové v okolním světě, zejména pak v jiné lyžařské velmoci Norsku.

„Je to pro mě trochu šokující. Je pro mě těžko uvěřitelné, že něco takového říká. Má o dost jiný obrázek dění, než jaký vidíme my," divila se v rozhovoru pro norský list VG lyžařka Lotta Udnes Wengová.

List se zajímal o to, jaké to je nastupovat proti takové soupeřce, jako je Stěpanovová, když pronáší takové komentáře.

„Takhle jsem o tom úplně nepřemýšlela. Snažím se politiku od sportu oddělovat, ale zdá se, že v Rusku to splývá. Asi bychom si přáli, aby se distancovali, ale musíme se na to podívat i z jejich úhlu. Těm, co se (v Rusku) odváží říkat pravdu, se nedaří úplně dobře," dodala členka rodinného klanu Wengových.

Na projev Stěpanovové upozornil na sociálních sítích také ukrajinský tenista Alexandr Dolgopolov, který se brání ruské invazi se zbraní v ruce. „Říkají, že ruský sport nemá nic společného s politikou a že sportovci jsou nevinní. No jasně," posteskl si pod videem s projevem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Veronika Stepanova (@stepanova_nika01)

Stěpanovová také nedávno vyplísnila na sociálních sítích norského čtyřnásobného mistra světa a stříbrného medailistu z Pekingu Emila Iversena, jenž v jednom z rozhovorů uvedl, že dokud nezmizí v Rusku Putinův režim, nedá se se změnami v této zemi k lepšímu počítat.

„Emile, tvoje kariéra už je za zenitem. Brzo ji asi ukončíš, tak budeš mít spoustu času studovat historii. Třeba to jak se ´civilizovaná Evropa´ snažila zrušit Rusko už před sto lety. A jak to nešlo podle plánu pro ty, kdo přišli s tímto nápadem a chtěli izolovat a ´změnit´ Rusko," napsala na svém Instagramu jako odpověď 30letému norskému závodníkovi.

Reklama

Související témata: