Hlavní obsah

Rusové si udělají soustředení na území ukradeném Ukrajině. To nám udělá dobře, těší se kouč

Zima sotva skončila, ale profesionální lyžaři už začínají s přípravou na novou sezonu. Reprezentace klasických lyžařů Ruska sice byla na konci minulé sezony kvůli invazi na Ukrajinu ze všech mezinárodních soutěží vyloučena, ale to zatím nemá na plánovaný start soustřední žádný vliv. V okolním světě ale vzbudila pozdvižení informace, že si Rusové udělají kemp na okupovaném Krymu.

Alexandr Bolšunov s olympijskými medailemi na krku po boku prezidenta Vladimira Putina po návratu z OH v Pekingu.

Článek

Ukrajinský poloostrov zabrali Rusové už v roce 2014. Současná ruská agrese probíhá v jeho bezprostředním okolí. Bez ohledu na vraždění, které Putinova vojska páchají v regionu, se rozhodl kouč Jurij Borodavko lyžařské hvězdy připravovat právě na Krymu.

„První přípravný kemp budeme mít tradičně ve vesnici Morskoj na Krymu. Tréninkový program se nijak neliší od toho loňského," prozradil agentuře Tass Borodavko.

„Čerstvý mořský vzduch, třešně a jahody dělají lyžařům velmi dobře. Předpokládám, že všichni z mojí skupiny na Krym dorazí," dodal Borodavko, jehož kemp má začít 15. května.

Do jeho skupiny patří ty největší hvězdy jako Alexander Bolšunov, Natalja Něprjajevová či Julie Stupaková.

Počínání Rusů vyvolalo silné reakce zejména v Norsku, které se bezprostředně po únorovém vpádu Putinových vojsk na Ukrajinu zasazovalo o okamžité vyloučení Rusů z mezinárodních soutěží.

„Takhle zvenčí to vypadá, že se snaží dát najevo, že se nic zásadního neděje a vše je při starém. Že probíhá v okolí ´speciální operace´ nehraje velkou roli," uvedl bývalý závodník a dnes lyžařský expert Vidar Løfshus pro list Nettavisen.

„Zní to celé divně. Ale od ruských lídrů už mě asi nic nemůže překvapit," dodal.

Lyžařská legenda a šéf výboru běžeckého lyžování mezinárodní lyžařské federace FIS Vegard Ulvang připomněl, že ruští lyžaři jezdí na soustředění na Krym už od dob Sovětského svazu, nicméně během války na Ukrajině má podle něj tento krok symbolický význam.

„Jasně že to dělají úmyslně. O tom není pochyb," uvedl Ulvang.

Foto: @RT_com

Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová.

Zatím přitom není vůbec jasné, zda bude Rusům umožněn start na mezinárodním poli v příští sezoně. „Možná by si konečně měli uvědomit vážnost situace. Jsou na ně uvaleny masivní sankce, a to nejen ve sportu. To celé bude mít negativní dopad na běžecké lyžování a na ně samotné," řekl trojnásobný olympijský vítěz.

Podle Løfshuse ale lyžařskou sbornou moc nezajímá, jak její kroky působí ve světě, ale zaměřují se především na svoji image směrem do Ruska. „Asi hlavně chtějí ukázat, že i když z jejich pohledu probíhá takzvaná speciální vojenská operace, na jejich přípravu to nemá žádný vliv. Ruskému lidu asi chtějí demonstrovat, že se neohroženě připravují na mistrovství světa v Planici," míní Løfshus.

Alespoň na dálku se zdá, že ruské lyžování stojí pevně za kremelským režimem. Šéfka tohoto sportu Jelena Vjalbeová se nechává fotit v tričku s podobiznou Putina. A hrdina poslední olympiády v Pekingu Bolšunov nechyběl na režimní estrádě na stadionu v Lužnikách k oslavám výročí okupace Krymu.

Bolšunov bude nicméně chybět na Putinově osobním setkání s olympioniky. Oficiálně ze zdravotních důvodů.

„Saša se s prezidentem dnes nesetká. Jsou v tom určité zdravotní záležitosti. Před setkáním jsou tam nějaké požadavky. Nemohl ani poskytnout negativní PCR test. Onemocněl už v Kirovsku, předevčírem navíc absolvoval léčbu zubů, což je důsledek špatné péče z mládí. Teď musí hlavně využít čas na to postarat se o své zdraví. Do nové sezony musíme jít v plné síle," informoval Borodavko server Matchtv.ru.

Reklama

Související témata: