Hlavní obsah

Sakala je během roku pozitivní už podruhé, skokani mění plány

Aktualizováno

Čeští skokani na lyžích neabsolvují po nedělním závodu ve finské Ruce ani Světový pohár v Nižním Tagilu v tomto týdnu. Zatímco ostatní týmy dnes odletěly speciálem do Ruska, Češi po pozitivním testu Filipa Sakaly na koronavirus zůstali ve Finsku v karanténě a v úterý pojedou domů.

Foto: Úsek skoku na lyžích SLČR

Čeští skokani na lyžích neabsolvují Světový pohár v Nižním Tagilu (ilustrační foto)

Článek

Sakala, který v létě nemoc covid-19 prodělal, měl pozitivní test v neděli. Ostatní závodníci Viktor Polášek, Vojtěch Štursa a Čestmír Kožíšek sice byli negativní, ale museli také do karantény. "Jsou na hotelu, každý musel do svého pokoje," popsal ČTK za vedení skokanského úseku lyžařského svazu situaci Jan Baier.

Původně hrozilo, že Češi budou muset setrvat ve Finsku skoro celý týden. V podvečer ale finská hygiena změnila názor. "Doktorka, která za to je zodpovědná, ukončila karanténu Filipovi i celému týmu," řekl Baier po celodenním jednání. Češi proto spěchali k můstkům, aby si zabalili vybavení, protože k lyžím a kombinézám v neděli nemohli. V úterý poletí z Kuusama přes Helsinky do Prahy.

Teoreticky by v Rusku mohli skákat Roman Koudelka či František Holík, kteří jako jediní další Češi mají právo účasti ve Světovém poháru, ale podle vedení skokanského úseku na závody taktéž neodletí. Česká jednička Koudelka se po zranění kolena chystá na první start v sezoně až v Engelbergu od 18. prosince.

Po návratu z Finska se svěřenci kouče Františka Vaculíka začnou připravovat na přeložené mistrovství světa v letech na lyžích, které absolvuje stejná čtveřice. "Rádi by odjeli trénovat někam na sníh na velký můstek," řekl Baier.

Šampionát se na mamutím můstku ve slovinské Planici uskuteční 10. až 13. prosince.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama