Hlavní obsah

Na Stelviu vládl Sarrazin, Zabystřan 52., lídr SP Schwarz letěl do nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzský lyžař Cyprien Sarrazin překvapivě vyhrál sjezd na Světovém poháru v Bormiu. Na proslulé sjezdovce Stelvio slavil teprve druhé vítězství v kariéře a první od triumfu v paralelním obřím slalomu v roce 2016 v Alta Badii. Druhý skončil Švýcar Marco Odermatt, vrátil se do čela průběžného pořadí seriálu a nově vede i hodnocení disciplíny. Dosavadní lídr SP Marco Schwarz z Rakouska po pádu skončil v nemocnici patrně se zraněným pravým kolenem. Český reprezentant Jan Zabystřan obsadil 52. místo.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Cyprien Sarrazin se raduje z vítězství

Článek

Devětadvacetiletý Sarrazin porazil Odermatta o pouhých devět setin sekundy a obhájci celkového prvenství v SP z předchozích dvou sezon těsně znemožnil premiérový triumf ve sjezdu. Sám byl v nejrychlejší disciplíně dosud nejlépe čtvrtý v minulém závodě ve Val Gardeně.

„Konečně. Zajel jsem skvělou jízdu od první brány až do cíle. Když jsem dojel, řekl jsem si: ‚Jo, odvedl jsi svoji práci‘,“ radoval se Sarrazin, první francouzský vítěz sjezdu v SP od prosince 2015, kdy v Santa Catarině vyhrál Adrien Théaux.

Odermatt jako úřadující mistr světa z letošního šampionátu v Courchevelu musí na první primát v disciplíně dál čekat. Ve sjezdu vybojoval už jedenácté umístění na stupních vítězů a poosmé skončil druhý. „Byla to perfektní jízda, ale jeden borec byl rychlejší,“ konstatoval Odermatt.

Třetí Kanaďan Cameron Alexander už zaostal za vítězem o více než sekundu a do dvousekundového odstupu se dostal už jen Švýcar Justin Murisier. Zabystřan nenavázal na nečekané 20. místo z úvodního sjezdu sezony. Mezi lyžaři, kteří závod dokončili, skončil předposlední a podruhé za sebou zůstal bez bodů.

Zmar favoritů

Až v závěru výsledkové listiny skončili také vítězové obou dosavadních sjezdů v sezoně Bryce Bennett a Dominic Paris. Američan na překvapivé zlato a bronz z Val Gardeny vůbec nenavázal a po nepřesvědčivé jízdě ztratil téměř pět sekund.

Italský sjezdař přezdívaný vzhledem k sedmi tamním triumfům v rychlostních disciplínách jako „Král Bormia“ zhruba v polovině trati skončil po chybě na boku. Hrozbu těžšího pádu sice zažehnal, ale závod dokončil s téměř sedmisekundovým mankem poslední.

A pohořely i další hvězdy, protože vzápětí nadějně rozjetý závod nedokončil ani vicemistr světa a druhý muž z obou sjezdů ve Val Gardeně Aleksander Aamodt Kilde. Zkušený Nor po třetím mezičase bez zjevné příčiny jízdu zastavil. V cíli řekl, že najel na kámen a zničil levou lyži.

Nedlouho po něm skončil v ochranných sítích Schwarz, který je sice specialista na technické disciplíny, ale šlo mu o důležité body. Po jeho karambolu byl závod na řadu minut přerušen.

Osmadvacetiletého Rakušana převezl do nemocnice vrtulník. Rakouský svaz posléze oznámil, že podrobné vyšetření bolavého kolena podstoupí exmistr světa v kombinaci až po převozu z Itálie v Innsbrucku.

SP v sjezdovém lyžování v Bormiu (Itálie):
Muži - sjezd:
1. Sarrazin (Fr.) 1:50,73
2. Odermatt (Švýc.) -0,09
3. Alexander (Kan.) -1,23
4. Murisier (Švýc.) -1,81
5. Kriechmayr (Rak.) -2,07
6. Casse (It.) -2,15
...52. Zabystřan (ČR) -5,31
Průběžné pořadí sjezdu (po 3 z 11 závodů):
1. Odermatt 176
2. Bennett (USA) a Kilde (Nor.) oba 160
4. Sarrazin 150
5. Paris (It.) 124
6. Crawford (USA) 122
...39. Zabystřan 11
Průběžné pořadí SP (po 9 z 41 závodů):
1. Odermatt 536
2. Schwarz (Rak.) 464
3. Sarrazin 200
4. Zubčič (Chorv.) 198
5. Feller (Rak.), Kilde a Kristoffersen (Nor.) všichni 180
...92. Zabystřan 11

Reklama

Související témata: