Hlavní obsah

Snový start sezony, před vrcholem ale velká komplikace. V další zázrak Novák nevěří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhým místem v Kuusamu obstaral snový začátek sezony, jaký české běžecké lyžování deset let nepamatuje. Jenže když měla forma Michala Nováka ještě růst směrem k Tour de Ski, zastavila ho nemoc. V ten nejméně vhodný moment. A tak ve čtvrtek míří do italského Toblachu na sobotní start seriálu smířený s tím, že s nejlepšími tentokrát bojovat nebude.

Foto: Profimedia.cz

Český lyžař Michal Novák vyrazí na Tour de Ski po nemoci.

Článek

Když jste dokončil svůj poslední závod v Trondheimu, říkal jste, že necítíte ideální formu, měl jste velkou žízeň… Už to asi značilo příchod nemoci.

V ten moment jsem to nevěděl, ale je pravděpodobné, že v těle už to bylo. Po závodě jsem byl příšerně unavený, což jsem částečně připisoval nastřádané únavě a dlouhému závodu, ale večer už mi bylo špatně a v noci to propuklo.

Takže druhý den už na desítce opravdu závodit nebylo možné, nešlo o opatrnost směrem k Tour de Ski?

Určitě ne, už v noci jsem měl vysoké horečky a bylo mi fakt zle.

Jak dlouho se vás nemoc držela?

Víc než týden. Začalo to v Trondheimu v noci na neděli a teď v pondělí jsem vstal z postele a začal se hýbat. Což je na ten průběh ještě docela rychlé, léčil jsem se poctivě, ale hned v Trondheimu jsme tušili, že bude zázrak, když Tour vůbec stihnu.

Nicméně z vašich slov je znát, že v další zázrak v podobě špičkové formy nevěříte…

Rád bych, ale realita je taková, že když jsem se v pondělí začal hýbat a v sobotu už se závodí, tělo může začít fungovat, ale aby se dostalo do procesu a mohl jsem předvádět nějaké velké fyzické výkony, potřeboval bych minimálně další týden a půl. Ale rozhodli jsme se zkusit start v Toblachu, nejprve sprint a pak uvidíme den po dnu.

V roce bez olympiády či mistrovství světa je Tour de Ski vrcholem sezony, navíc se rozděluje klíčová porce bodů pro celý Světový pohár. Je jistě náročné na psychiku jet na start s vědomím, že svou rostoucí výkonnost nepotvrdíte.

Je to zklamání. Startuju proto, abych se pokusil aspoň pár bodů do Světového poháru zachránit, ale je jasné, že naberu velkou bodovou ztrátu…

Foto: Tomáš Kříž

Michal Novák (vpravo) ve finské Ruce.

Je pravda, že Tour de Ski bude náročná i pro připravené závodníky. Letos dva dvacetikilometrové závody, nově i etapy v Davosu vysoko nad mořem…

Je to tak, dřív byly v Tour i delší etapy, ale tady jsou naskládané obě dvacítky blízko sebe, konkurence bude obrovská, jak pro spoustu lidí je to vrchol sezony. Určitě by šla udělat Tour i náročnější, bývalo třeba devět etap, ale závodů v sezoně je strašně moc, a jak je vidět, když jste týden nemocní, můžete mít po nadějích…

Minulou Tour se vám oba sprinty povedly, věříte, že v tom sobotním v Toblachu by se tréninkové manko nemuselo tolik projevit?

Trochu v to doufám. Ale nechám se překvapit, nikdy jsem na vrchol sezony nejel bez tréninku pár dnů poté, co jsem vstal z postele. Ve sprintu je určitě větší šance než v distanci, ale musím říct, že dneska jsem se na lyžích cítil hrozně.

Máte v domovských Krušných horách aspoň kde jezdit nebo obleva zasáhla i tam?

Je hrozně znát i tady, ale na Božím Daru se ještě dalo, hlavně na německé straně v té lyžařské aréně.

Reklama