Hlavní obsah

Sestry v akci, vzácný moment! To na svazích nebylo více než dvacet let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácný moment, něco takového ve Světovém poháru v alpském lyžování nebylo k vidění více než dvacet let. Americké sestry Bocockovy budou o víkendu společně debutovat v seriálu při stejném závodě, obřím slalomu tradičně v Söldenu zahajujícím sezónu.

Foto: Robert F. Bukaty, ČTK/AP

Elisabeth Bococková během amerického mistrovství v Sun Valley letos v dubnu

Článek

Mary a Elisabeth jsou první sestry, které takto zažijí premiéru od chvíle, kdy něco podobného předvedly sestry Simari Birknerovy z Argentiny 12. prosince 1999. Alespoň to tvrdí statistiky seriálu.

Sestry z Utahu dlouho dělaly ve svém sportovním životě vše společně, není tedy takový div, že to takhle dopadlo.

Po ruce budou mít při premiéře také rodinu, přiletí máma, táta a jeden z jejich bratrů.

Foto: Robert F. Bukaty, ČTK/AP

Mary Bococková na snímku z amerického mistrovství v Sun Valley letos v dubnu.

Dvacetiletá studentka Mary je celkovou šampionkou kontinentálního NorAm Cupu 2023, čímž si otevřela příležitost ke startu v celém nadcházející ročníku Světového poháru.

Pro její o dva roky mladší sestru Elisabeth je start v Söldenu bonusem. Tak dlouho hledala podmínky pro přípravu, až se vše seběhlo tak, že je našla i s šancí závodit mezi elitou.

V létě se s celou skupinou chystaly i na Novém Zélandu, užívaly si tam vynikajících podmínek v Round Hillu, Ohau a Coronet Peaku. To vše vedle elitních závodnic. „Bylo to hezké, viděly jsme prostředí, ve kterém se chystají lyžařky na Světový pohár, snažily jsme se do něj integrovat,“ říká Mary.

„Věděla jsem, že sestra v seriálu začne, já to v plánu neměla, ale přece jen už to bylo na dosah. Teď je mi jasné, že pro nás obě bude skvělá zkušenost začít spolu.“

Sestry v kariéře vyrůstaly i v Beaver Creeku a sledovaly tam i Světové poháry živě. Teď už to pro obě na vlastní kůži. Blíže k velkým závodům byla zatím Mary v minulé sezóně na mistrovství světa juniorů, které se konalo hned po Světovém poháru ve Svatém Antonu. Ještě tam na ni dýchla atmosféra závodu elitního seriálu s honosnými kulisami.

Ale až teď to bude opravdu se vším všudy. Obě jsou optimistky. „Za mě doufám, že získám body,“ plánuje Elisabeth a těší se na samotný jedinečný zážitek z premiéry v závodu seriálu, v němž chtějí pokračovat, ale zároveň mají i studijní plány.

„Chci jen agresivně lyžovat, jet co nejlíp. To je můj největší cíl. Pokud to dokážu, myslím, že budu spokojená, ať už se dostanu do top 30, nebo ne.“ vyhlíží bitvu mezi brankami Mary.

Reklama