Hlavní obsah

Srandičky s Ester i radikální změny. Nejlepší český sjezdař vsadil na jednu kartu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se starty ve Světovém poháru v minulosti šetřil, za poslední dvě sezony mezi elitou nastoupil sjezdař Jan Zabystřan jen třikrát. Ale i 19. místo v super-G při jeho posledním představení mu naznačilo, že je čas se s nejlepšími utkávat častěji. Takový je plán nejlepšího českého muže současnosti na zasněžených svazích v nové sezoně. A změn je víc.

Foto: Ivana Roháčková

Jan Zabystřan se v nové sezoně hodlá více soustředit na super-G i Světový pohár.

Článek

Pověsti lyžařského univerzála dostál třeba kombinačním devátým místem na mistrovství světa v Cortině před dvěma lety. Jenže kombinace z programu světových akcí mizí a Zabystřan se stále slibněji předváděl v rychlostních disciplínách.

A tak se před sezonou rozhodl vsadit vše na jednu kartu. „Teď je čas tlačit tu jednu disciplínu a když se bude dařit, můžeme se rozmáchnout. Ale času není tolik a trénink jsme směřovali k super-G, ostatní disciplíny šly stranou,“ přiznává.

Na kvalitní trénink rychlostních disciplín už nejsou v Evropě přes léto podmínky, a tak se po třech letech vrátil do Chile, kde formu už tradičně ladí i trojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká. „Hodně mi ten trénink pomohl,“ pochvaluje si Zabystřan.

A vedle světové lyžařské a snowboardové hvězdy byl čas i na legrácky, které pak prezentovali na sociálních sítích. „Lyžařsky i po stránce společného tréninku s Ester to bylo super,“ hlásí.

S Ledeckou má nově společnou i značku lyží, po letech u Atomiku se jako další z elitních českých lyžařů přidal ke značce Kästle. „V Chile jsme trénovali s rakouským B týmem a byly dost rychlé. Tak se těším na sezonu,“ neskrývá trojnásobný vítěz univerziády z letošního roku.

Rychlostní disciplíny odstartují zimu 11. listopadu novinkou v programu, přeshraničním sjezdem ze švýcarského Zermattu do italské Cervinie. „Doufám, že to vyjde s počasím, hned pak jedu na závody do USA,“ vyhlíží start v Beaver Creeku.

Oproti minulým rokům, kdy se soustředil spíše na Evropský pohár, ho tak čeká víc vystoupení v nejsledovanějším seriálu. „Je mi 25 let, už by to chtělo tam častěji bodovat. Měl bych jet asi šest závodů, kdybych tak ve třech čtyřech byl do 20. místa, bylo by to super. A čím výš, tím líp,“ usmívá se Zabystřan, jenž v SP zatím bodoval čtyřikrát, z toho třikrát v kombinaci.

Reklama