Hlavní obsah

Sjezdař Bank čerpá před pokračováním SP síly na Ještědu

Jen na pár dnů se sjezdař Ondřej Bank dostane během sezony domů, trénink na českých svazích tak pro něj bývá o to vzácnější. Po vánočních svátcích ale stejně jako loni s týmem lyžoval v Liberci, i když ůterní přípravu musel vynechat kvůli sněžení a bolavým zádům po pondělním pádu, který jej postihl hned v první jízdě.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ondřej Bank trénuje mezi svátky v Liberci na Ještědu.

Článek

"Občas mě záda chytají, ale není to nic vážného," řekl Bank cestou na masáž v areálu liberecké Dukly, kde zakotvil na pouhé tři dny.

Z Liberce se Bank přesune ve středu na trénink do Herlíkovic a pak do Špindlerova Mlýna, kde by se měl zúčastnit 30. prosince tamní show. "Silvestra oslavíme doma, pak ještě tři dny tréninku na Dolní Moravě nebo v Koutech a vzhůru na závody," uvedl.

"Pátýho začne mazec"

V italském Bormiu se v těchto dnech trénuje na sjezd, ale Bank se rozhodl tento díl Světového poháru vynechat a načerpat síly na leden a únor. "Pátýho začne mazec," řekl Bank směrem ke slalomu v Chorvatsku a vysypal ze sebe program až do mistrovství světa: "Adelboden, Wengen, Kitzbühel, Schladming, Chamonix a Hinterstoder."

Třicetiletý sjezdař se v půlce prosince sedmým místem ve slalomu a pátým v obřím slalomu postaral o nejlepší mužské výsledky v SP za posledních třicet let. Začíná se nahlas mluvit o stupních vítězů. "Neřeším, jestli budu desátý nebo první. Důležité je jezdit pravidelně do patnáctky, protože to je vyrovnaný, a s tím bych byl spokojený."

Chce získat první body ve sjezdu 

K jeho cílům patří i získat první body ve sjezdu, čímž by se zařadil mezi málo všestranných sjezdařů, kteří dokážou jezdit do 30. místa v každé disciplíně. "Vychází to na Kitzbühel," zopakoval Bank, že by chtěl uspět na nejslavnějším kopci. "Sjezdu jsem najezdil docela dost a myslím, že to mám v noze," věřil si Bank, kterého navíc na Hahnenkammu požene do cíle i speciální sázka, která se nyní dolaďuje.

O týden dříve sice bude jezdit tréninky sjezdy ve Wengenu, ale nejdelší sjezd v seriálu SP pak nepojede. O den dříve je totiž na programu kombinace a v neděli slalom. "Kombinace je docela náročná a ve slalomu potřebuju zajet, tak sjezd vynechám," plánoval Bank.

Oficiální bydliště má Bank na chatě ve Štědrákově Lhotě, ale pokud je v Česku, bydlí v Šumperku. "Mám tam pronajatý byt jedna plus jedna bez topení," uvedl. Proč nepotřebuje topení? "Chtěl jsem to přechodně. Je to tam útulný, i když brácha je naštvaný, že tam bydlím, protože to je malý, starý a studený," smál se Bank.

Nové lyže prý vypadají dobře

V blížících se obřích slalomech možná pojede na nových lyžích. Firma mu je upravila podle jeho požadavků, ale dodala až na první SP v Söldenu. "To je ale k ničemu, protože nebyl čas testovat. K tomu jsem se dostal až teď a vypadají docela dobře," řekl Bank. Potřebuje prý tak pět dnů, aby lyže skutečně prověřil.

Navíc je stále spokojený s lyžemi na obří slalom, které má. Od Elanu jich dostal deset párů a nikdo jiný na nich nejezdí. "Ale musel jsem se o ně pohádat. Nechtěli mi je nechat, že mají lepší lyže, a až po olympiádě a úspěších mi je dali," pronesl Bank.

Zdobí ho bradka a knír

Banka už delší dobu zdobí knír a bradka, které si nechal narůst, aby se před časem připojil k akci "Movember", charitativní kampani šířící osvětu o rakovině prostaty. Díky své vizáži si ale zároveň vzpomněl na slavného Švýcara Michaela von Grünigena, bývalého krále obřího slalomu, i proto si vousy zatím neoholil.

Když Bank obsadil na SP v Alta Badii páté místo v obřáku, žertoval o tom, že svými vousy přivolává ducha Von Grünigena. Se jménem dvojnásobného mistra světa v obřím slalomu z let 1997 a 2001 si přitom třicetiletý Bank dělal legraci, protože už ho nebavilo opakovaně vysvětlovat, že má vousy kvůli "Movembru".

Chtěl jezdit jako on 

"Ale díky tomu mě napadlo, že jsem ně něj docela zapomněl. Byl to jeden z těch, na které jsem se hodně díval a říkal si: 'Jo jo, to by bylo dobrý jezdit jako on'," prozradil Bank, nyní sedmnáctý muž celkového pořadí SP.

Elitní technik Von Grünigen patří ke švýcarským lyžařským ikonám, má dokonce svoji vlastní sochu, kterou si vysloužil jako čtyřnásobný majitel malého křišťálového glóbu za celkový triumf v obřím slalomu v SP z let 1996, 1997, 1999 a 2003. V Sestriere 1997 a Svatém Antonu 2001 získal v této disciplíně světové tituly, v olympijském Naganu 1998 bronz. A bylo pro něj typické, že měl pod nosem knír, mnohdy doplněný bradkou.

Bank ale neplánuje nechat si vousy do doby, než třeba vystoupí v obřím slalomu na stupně vítězů, což by dokázal jako první český sjezdař po více než třiceti letech. "Tohle neřeším. Především jde o to jezdit moc pěkně, což Von Grünigem dokázal. Pěkně se na něj koukalo, byl jsem nadšený z toho, jak krásně lyžoval," připomněl si Bank.

Reklama

Související témata: