Hlavní obsah

Skandální scény na legendárním Vasově běhu. Ve Švédsku jsou pobouřeni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norský lyžař Torleif Syrstad si v neděli jel s velkým náskokem pro triumf na slavném Vasově běhu, ale ještě pár set metrů před cílem zažil nečekané drama. Do stop se totiž začali vrhat klimatičtí aktivisté z hnutí Restore Wetlands.

Foto: Ulf Palm, ČTK/AP

Lyžaři na trati jubilejního 100. ročníku Vasova běhu.

Článek

Policistům a pořadatelům se podařilo výtržníky těsně před projíždějícím Norem zpacifikovat. Nebýt jejich včasného zásahu, mohl vítěz jubilejního stého ročníku prestižního závodu po ujetí 90 kilometrů zažít ještě dost nepříjemné chvilky.

Nakonec se musel vetřelcům na trati jen lehce vyhnout a poté s věncem kolem krku dojel do cíle s téměř čtyřminutovým náskokem na krajana Johana Hoela a Švéda Alvara Myhlbacka.

„Viděl jsem, že jsou tam aktivisté. Naštěstí od zodpovědných lidí přišla rychlá reakce a zbavili se jich,“ komentoval vítěz scénu vítěz pro švédskou televizi SVT.

Zároveň přiznal, že jej scéna na chvíli trochu vyděsila. „Na pár sekund ano, říkal jsem si -„sakra“. Na něco takového se úplně nemůžete připravit,“ pokračoval Syrstad.

Ve studiu švédské televize panovalo větší rozhořčení. „Tohle mohlo dopadnout hodně špatně. Nemůžete dělat něco takového na úkor ostatních,“ zlobil se expert SVT Anders Blomquist „Jsem naštvaná, jenom se na to dívám. Mohli zničit to, že si tu závodníci plní své sny,“ přitakávala mu kolegyně Britta Johanssonová Norgrenová.

Hnutí Restore Wetlands chtělo prý svým činem protestovat proti sponzorům závodu Volvo a Preem, kteří v očích členů hnutí symbolizují fosilní průmysl negativně ovlivňující klima.

„Naším plánem bylo skočit do trati, ukázat naše transparenty a způsobit zmatek a poprask, aby nás závodníci museli objíždět. Průmysl fosilních paliv nesmí být spojován s naší nejmilovanější outdoorovou událostí. Vasův běh roztává, potřeba umělého zasněžování bude narůstat, nemůžeme vystavovat fosilní společnosti jako hlavní sponzory nejpopulárnějšího závodu v zemi,“ uvedl v prohlášení mluvčí hnutí Restore Wetlands Roxy Farhat.

Reklama