Hlavní obsah

Slavná houslistka Vanessa Mae se na olympiádu zřejmě dostala podvodem

Lublaň

Při únorové olympiádě v Soči se o ní psalo snad více než o některých vítězech. Slavná houslistka Vanessa Mae přitom skončila v obřím slalomu poslední. A teď se její start na vrcholné sportovní události dostává znovu na přetřes. Na hry jí pomohli údajně podvodem slovinští funkcionáři. Aby si splnila velký sen a mohla v Soči startovat s profesionálními lyžařkami, potřebovala na závodech po Evropě nasbírat dostatek FIS bodů. A právě ve Slovinsku měli její výsledky čtyři muži zfalšovat, za což byli suspendováni.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Vanessa Mae na olympiádě.

Článek

Slovinská lyžařská asociace podle agentury AP oznámila, že má důkazy signalizující, že lednové závody ve Slovinsku "byly ovlivněny na příkaz thajských úředníků, aby (Mae) kvalifikační kritéria splnila". Pětatřicetiletá virtuoska reprezentovala na OH rodnou zemi svého otce Thajsko a pod jeho příjmením Vanakornová.

Právě ve Slovinsku získala na konci ledna definitivní jistotu a na olympiádě si mohla zajet obří slalom.

V něm nijak nepřekvapila. Skončila poslední z těch sjezdařek, které závod dokončily. V obou kolech jela takřka celou dobu ve vzpřímeném postoji, několikrát se málem nevešla do branek, ale v cíli v Krasné Poljaně zářila štěstím.

Šéf slovinské lyžařské asociace Jurij Žurej upřesnil, že nesrovnalosti byly v časech, pořadí i dalších údajích. "Třeba vysoko ve výsledcích byla závodnice, která spadla a závod nedokončila. Termín závodu nesouhlasil se dnem, kdy se skutečně konal, nebo ve startovce byla osoba, která vůbec nejela," vyjmenoval důvody, proč mohl růst bodový zisk Mae na patřičnou hodnotu.

Samotná houslistka podle něj nemusela v té době nic tušit. Mezi suspendovanými je i šéf sekce alpského lyžování Vlado Makuc. Výsledky šetření Slovinci předají policii i mezinárodní lyžařské federaci FIS.

Reklama

Související témata: