Hlavní obsah

Slavný Innauer považuje závody žen v letech na lyžích za rizikové, varoval FIS

Slavný rakouský skokan na lyžích Toni Innauer považuje za velmi riskantní pořádání ženských závodů v letech. Olympijský šampion z her v Lake Placid 1980 před jejich zavedením varoval Mezinárodní lyžařskou federaci FIS v otevřeném dopise. Čtyřiašedesátiletý Rakušan v něm upozornil, že důvody nespatřuje ve výkonnosti, za největší problém považuje to, že ženy jsou při případném pádu vystaveny mnohem vážnějším následkům než muži.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý slavný rakouský skokan na lyžích Toni Innauer pracuje v roli televizního experta.

Článek

"Proti (zavedení letů žen) jsou důležité biomechanické, lékařské a morálně etické argumenty," uvedl Innauer. "Relevantní rozdíl proti jejich mužským kolegům netkví ve sportovní výkonnosti, ale při očekávaných problémech při pádu typickém pro lety na lyžích, jak je zažili v nedávné době třeba Daniel Tande nebo Thomas Morgenstern," připomněl příklady z mužských závodů.

Innauer tvrdí, že tělo ženy - obzvlášť ve skokanském sportu, ve kterém je výhodou nízká hmotnost - je méně odolné než tělo muže kvůli pohlavím danému nižšímu podílu svalů na celkové tělesné váze. Případný náraz při pádu v rychlostech typických pro lety může mít proto pro ženy podle něj mnohem víc fatální následky.

"Toto větší riziko pro ženy je třeba zohlednit a vyhodnotit," uvedl Innauer. Současně připustil, že jde o choulostivý problém. "Nelze ale bezstarostně negovat fyzikálně-biomechanické souvislosti a rozdíly a zaměřovat se jen na debatu o rovnosti pohlaví," konstatoval.

Závody v letech dosud v ženském kalendáři chyběly. Některé přední skokanky nicméně v posledních letech bojovaly za jejich zavedení přinejmenším pro elitu. FIS letos na jaře rozhodla, že premiérový závod žen na mamutím můstku se uskuteční v březnu ve Vikersundu. V Norsku má být na startu patnáct nejlepších skokanek sezony.

Reklama