Hlavní obsah

Slovenská ikona Vlhová: Bývalý trenér? Ubližoval mi, byl to masakr

Slovenská lyžařská hvězda Petra Vlhová uvedla, že jí její bývalý trenér Livio Magoni psychicky i fyzicky ničil. Kvůli tomu se s ním po minulé sezoně ozdobené triumfem v celkovém hodnocení Světového poháru rozešla. S pocity, které prožívala na závěr spolupráce, se svěřila v připravované autobiografii. Ta by měla vyjít na Slovensku v polovině listopadu.

Foto: Profimedia.cz

Petra Vlhová a její bývalý trenér Livio Magoni

Článek

Slovenský web sme.sk zveřejnil pasáže z knihy. Mimo jiné vyšlo najevo, proč Vlhová po životní sezoně ukončila spolupráci s italským koučem. "První tři roky s trenérem Liviem Magonim byly úžasné. Ukázal mi nový svět. Ukázal mi, jak fungují nejlepší. Postupně se to však začalo kazit a poslední sezona s ním byla masakr. Kdybych s ním pokračovala dál, vydržím ještě maximálně dva roky a skončím. Buď vyhořím, zničí mi tělo, nebo mi znechutí lyžování," uvedla šestadvacetiletá rodačka z Liptovského Mikuláše.

Chyběl jí lidský přístup. "Livio mě bral jako stroj. Ne jako ženu, která má i city, která má své dny a která někdy nezvládá. Nikdy nebyl spokojený. Ubližoval mně i lidem v týmu. Bylo to až chorobné," posteskla si. Nesblížila se s ním. "Když jsem se mu svěřila, vrátilo se mi to jako bumerang. Nikdy jsem s ním neměla bližší vztah. Odmítal to. Pro Livia jsem nikdy nebyla dost dobrá."

Její slova se potvrdila při Italově reakci poté, co vyhrála celkové hodnocení Světového poháru. V rozhovoru pro Corriere della Sera o ní prohlásil, že zlepšení nemá v DNA a už se bude jen zhoršovat. Jeho bývalé svěřenkyni Tině Mazeové se prý nemohla rovnat.

"Proti Petře byla Tina komplexnější. A to i po nesportovní stránce. Měla pod kontrolou sportovní čas i volno. V tomhle Petra trošku plave," řekl tehdy a přidal řadu dalších kritických komentářů na adresu své svěřenkyně.

Psychicky jsem se zhroutila, přiznává Vlhová

Když se Vlhová o jeho slovech dočetla, nejdříve nechápala. "Otevřela jsem si ten článek v originále. Byl v italštině. Nechala jsem si ho přeložit a celý ho přečetla. Psychicky jsem se zhroutila. Asi tři hodiny jsem brečela, nedokázala jsem to zastavit," vyprávěla o těžkém úderu od svého kouče ve chvíli, kdy měla oslavovat.

Foto: Instagram Petry Vlhové

Petra Vlhová vedle kouče Livia Magoniho. Úspěšná spolupráce krátce po životním úspěchu slovenské hvězdy skončila.

Bylo jí jasné, že spolupráce skončila. "Volala jsem bratrovi, že s Liviem končím. Do telefonu jsem pořádně nadávala. V ten okamžik jsem ho nenáviděla, pokazil mi všechnu radost z velkého glóbu," doplnila Vlhová.

Na olympijskou sezonu ji začal připravovat hvězdný švýcarský kouč Mauro Pini, který v minulosti spolupracoval například s krajankou Larou Gutovou-Behramiovou. Ani Magoni nezůstal bez práce, ujal se reprezentace slovinských sjezdařek.

Reklama

Související témata: