Hlavní obsah

Slzy, nenávist a diskvalifikace. Boj o lyžařský glóbus měl kontroverzní vyvrcholení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyvrcholení bojů o malý křišťálový glóbus ve sprintu žen v rámci lyžařského Světového poháru mělo ve finském Lahti hodně emotivní tečku. Celkové vítězství Švédky Maji Dahlqvistové se nakonec pečetilo za dost kontroverzních okolností a neobešlo se bez silných reakcí.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Švédka Maja Dahlqvistová s malým glóbem za celkové prvenství ve sprintu.

Článek

Dahlqvistová totiž o víkendu málem v posledním sprintu sezony vypadla už ve čtvrtfinále, což by jí o ambice na celkový triumf připravilo. Nicméně pomohla jí krajanka Moa Ilarová, která v cíli viditelně zpomalila a pustila týmovou kolegyni před sebe.

Dahlqvistová postoupila na její úkor do semifinále a následně i do finále, kde obsadila čtvrtou příčku, což jí na zisk malého glóbu stačilo, přestože za celou sezonu nevyhrála v této disciplíně ani jeden závod.

Kvůli švédské vzájemné výpomoci nakonec přišla o naději na celkové prvenství Švýcarka Nadine Fähndrichová, jež zaostala za vítězkou o pouhých sedm bodů. Švýcarka celou situaci obrečela, slzám se neubránila ani při televizním rozhovoru.

„Měla (Dahlqvistová) holt kolem sebe silný tým. Je to tak, jak to je. Já jsem z menší země. Byla to týmová taktika. Švédky jsou silné a pomáhají jedna druhé, nejdou proti sobě. Ale nevím, jestli já bych takovou věc udělala," vykládala v rozhovoru pro SVT.

Jury nicméně proti švédskému „komplotu" zasáhla a Ilarovou diskvalifikovala, což už ale pochopitelně na medailové pozice v celkové pořadí disciplíny nemělo vliv.

„Jury měla za to, že šlo o nesportovní chování, když se takhle nechá někdo předjet," vysvětloval listu Expressen šéf švédské reprezentace Anders Byström.

Dahlqvistová si nicméně žádnou kaňku na zisku své trofeje nepřipouštěla. „Nevím, co bych k tomu měla říct. Ukázali jsme výborný týmový výkon," uvedla.

Expert stanice Viaplay Martin Johnsrud Sundby ale moc z taktické výpomoci Švédek nadšený nebyl. „Když to zajde moc daleko, už je to manipulování s výsledky. Musím říct, že to na mě působí dost divně. Nevybavuji si, že bych viděl v běžeckém lyžování něco podobného," hledal marně precedent Sundby.

Zatímco třeba norské závodnice vesměs braly pomoc Dahlqvistové jako chytrou taktiku, někteří norští fanoušci viděli situaci jinak a Švédky častovali drsnými urážkami.

„Dostali jsem spousty nenávistných vzkazů. Ani nemůžu říct, co nám napsali. Je to neuvěřitelné a nechutné, že někdo může zajít takhle daleko. Nejhorší věc nám přišla z Norska a dostala ji Moa (Ilarová)," prozradila Dahlqvistová Expressenu.

Reklama

Související témata: