Hlavní obsah

Špindlerův Mlýn už zasněžuje pro SP

ŠPINDLERŮV MLÝN

První ledové krystalky dopadaly od středečního večera na část černé sjezdovky ve Špindlerově Mlýně ze sněhových děl. Plánovaná premiéra českého střediska ve sjezdařském Světovém poháru se nezadržitelně blíží.

Foto: ČTK

Závod Světového poháru ve Špindlerově Mlýně se blíží...

Článek

Kromě příprav na kopci honí organizátoři i další nezbytnosti pro klání, jež se má uskutečnit 13. a 14. prosince. "Zatím lze zasněžovat převážně jen spodní část tratě kvůli inverzi," podotýká Aleš Krýzl, generální sekretář organizačního výboru.

K vidění budou ženský slalom a obří slalom, disciplíny, v nichž se nejvíce můžou prosadit české lyžařky. Záhrobská, Zakouřilová i Kurfürstová budou po úvodních závodech sezóny v cizině stát proti světovému výkvětu doma.

Generálkou pro krkonošské centrum bude Evropský pohár žen v úvodu prosince. "Ale je možné ho v případě nouze posunout až za svěťák," připomíná Krýzl. Uspořádat SP přijde organizátory přibližně na 20 miliónů korun. "Po všech stránkách je to akce 10x větší než Evropský pohár, který už léta pořádáme," připomíná sekretář.

Trable s pojistkou

Organizátoři dosud nemají uzavřenou pojistku pro případ, že se kvůli nedostatku sněhu podnik neuskuteční. Katastrofický scénář? "Máme ho vypracovaný až po smyčku," směje se Krýzl. Už přes rok organizátoři jednají s pojišťovnami po celém světě. Sekretář věří, že příští týden bude konec nejistotě. "Jednáme s Brity a rakouský svaz nabídl, že začlení náš závod pod pojistku jejich závodů," prozrazuje.

Konec listopadu je rozhodujícím termínem pro oznámení, zda se uskuteční EP, 5. prosinec je klíčový pro závody SP. Předpověď neslibuje jistotu sněhu ani mrazu, který by postačoval k umělému pokrytí tratě, jež by pořadatelům bohatě stačilo. "Technický sníh je kvalitnější a přírodní na komunikacích by navíc komplikoval dopravu zařízení do areálu," tvrdí Krýzl.

Stačí pět dnů

Ve Svatém Petru rozjela sněhovou kanonádu baterie čtrnácti děl. Naplno spuštěný kanón dokáže během dne vyrobit třicet kubíků sněhu.

"Za optimálních podmínek bychom celou Černou sjezdovku zasněžili během pěti dnů," popisuje možnosti Jiří Beran, ředitel Skiareálu, z jehož zisku v sezóně notně profituje i lyžařský svaz.

Děla zatím mohla spustit sněhový koncert vždy maximálně do jedenácti hodin dopoledne, kdy teplota klesala pod požadované tři stupně pod nulou. Vločky technického sněhu přesto v dosahu děl utvořily zhruba pěticentimetrovou vrstvu.

V Peci málo vody

Z provozu plynoucí rachot slyšitelný po širokém okolí přilákal do Svatého Petra množství hlavně německých turistů, kteří nyní tvoří nejpočetnější skupinu skromného počtu klientů krkonošského střediska. "Lyžaři si ale budou muset ještě nějaký čas počkat. Počasí neporučíme a těžko odhadnout, jak dlouho nám dovolí zasněžovat," podotýká Beran.

Jiná krkonošská střediska ještě zasněžování nerozjela V Peci je žádné významné klání nenutí spěchat. "A nechceme zbytečně plýtvat vodou, které je kvůli letnímu suchu stále málo," poznamenává ředitel společnosti Ski Pec František Vambera. Výjimkou je Harrachov, kde se rotory děl roztočily před 14 dny. Oteplení však výrobu záhy uťalo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články