Hlavní obsah

Štafeta českých běžců skončila v La Clusaz třetí. Na čelo ztratila vteřinu

Štafeta běžců na lyžích ve složení Jiří Magál, Lukáš Bauer, Aleš Razým a Martin Jakš obsadila třetí místo v závodu Světového poháru v La Clusaz. V posledním štafetovém závodu před mistrovstvím světa ztratili Češi necelou sekundu na vítězné Norsko a druhé Švédsko.

Foto: SLČR

Martin Jakš svým skvělým finišem zajistil české štafetě bronz.

Článek

České kvarteto se dostalo na stupně vítězů ve štafetě po téměř třech letech od zisku bronzu na olympijských hrách ve Vancouveru. Z tehdejší sestavy nahradil finišmana Martina Koukala na třetím úseku Razým.

Češi dnes nezačali závod na 4x7,5 km ideálně. Bauerovi se nicméně podařilo na druhém klasickém úseku zlikvidovat ztrátu 18 sekund, kterou nabral na desátém místě Magál, a předal Razýmovi jako druhý v kontaktu s vedoucím Ruskem.

Razým se v bruslení dlouho držel ve vedoucí čtyřčlenné skupince s Ruskem, Norskem a Švédskem, v závěru mu však soupeři ujeli a Jakš vyrazil na poslední úsek s odstupem 20 sekund. Zhruba po třech kilometrech se však český finišman na vedoucí trio dotáhl a v závěru spolu se Seveřany setřásl Rusa Ilju Černousova.

Ve spurtu ztratil Jakš 0,8 sekundy na Nora Sjura Rötheho, jenž finišoval místo odpočívajícího Pettera Northuga, a tři desetiny na druhého Švéda Marcuse Hellnera.5. Francie -1:14,0,

SP v běhu na lyžích v La Clusaz (Francie):
Muži - štafeta 4x7,5 km:
1. Norsko (Rönning, Tönseth, Sundby, Röthe) 1:17:22,5
2. Švédsko (Richardsson, Olsson, Halfvarsson, Hellner) -0,5
3. ČR (Magál, Bauer, Razým, Jakš) -0,8
4. Rusko I -9,3
5. Německo -1:01,3
6. Rusko II -1:06,0
Ženy - štafeta 4x5 km:
1. Norsko I (Wengová, Johaugová, Steiraová, Björgenová) 57:05,4
2. Finsko (Kyllönenová, Saarinenová, Roponenová, Niskanenová) -27,9
3. Norsko II (Skofterudová, Östbergová, Hagenová, Jacobsenová) -1:03,7
4. Švédsko -1:09,7
5. Francie -1:14,0
6. Německo -1:41,9

Reklama

Související témata: