Hlavní obsah

Štafetu běžců na lyžích v Toblachu ovládli domácí Italové a Norky

Aktualizováno

Štafetu běžkyň na lyžích na 4x7,5 km na Světovém poháru v Toblachu vyhrály Norky. Druhé skončily Němky, jenže ty byly následně diskvalifikovány. Stříbrná pozice tak připadla švédskému kvartetu, třetí byly Američanky. Češky nestartovaly.

Foto: SLČR

Běžkyně na lyžích (ilustrační foto)

Článek

Závod mužů vyhráli Italové, které ze třetího místa kilometr před cílem posunul do čela Federico Pellegrino. Domácí běžci zvítězili s náskokem šesti desetin sekundy před Švédy i třetími Nory. K úspěchu přispěli i Dietmar Nöckler, Francesco De Fabiani a Simone Dapra.

Norské čtveřici zajistila triumf Silje Theodorsenová, která se čtyři kilometry před cílem dostala na první místo před německou finišmanku. Do cíle nakonec doběhla s náskokem 13,9 sekundy.

Německo vzápětí o první umístění na stupních vítězů po šesti letech přišlo, protože bylo diskvalifikováno kvůli chybě v nominaci. Na poslední úsek byla napsána Colette Rydzeková, místo ní ale běžela Sofie Krehlová, která v nahlášené čtveřici vůbec nefigurovala.

"Nahlásil jsem změnu pozdě, byla to moje jasná chyba. A když odstartuje někdo, kdo není v nominaci, tak musí přijít diskvalifikace," citovala agentura SID trenéra Petera Schlickenriedera. "Je to škoda, protože holky podaly světový výkon," dodal.

Na druhou příčku se tak posunulo Švédsko, které za vítěznou čtveřicí Heidi Wengová, Anne Kjersti Alvaaová, Ingvild Flustad Östbergová a Theodorsenová zaostalo o 26,7 sekundy. Na třetí příčku si polepšily Američanky, jež byly jen o dvě desetiny pomalejší.

SP v běhu na lyžích v Toblachu (Itálie) - štafety 4x7,5 km:
Muži:
1. Itálie (Nöckler, De Fabiani, Dapra, Pellegrino) 1:07:20,8
2. Švédsko (Rosjö, Halfvarsson, Häggström, Anger) -0,6
3. Norsko I (Röthe, Tönseth, Krüger, Amundsen) -0,6
4. Norsko II -1,4
5. Finsko I -33
6. Německo -33,6
Ženy:
1. Norsko I (H. Wengová, Kalvaaová, Östbergová, Theodorsenová) 1:16:04,3,
2. Švédsko I (Ribomová, Anderssonová, Ilarová, Sundlingová) -26,7
3. USA I -26,9,
4. Finsko -3:22,7
5. Norsko II -3:22,7
6. Itálie -4:22,4
13:00 muži

Reklama