Hlavní obsah

Švédský bojkot? Ať sedí doma. Nejdůležitější je, že na MS přijedeme my, tvrdí Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyžařský svět se obává návratu Rusů a Bělorusů na mezinárodní scénu už na únorovém mistrovství světa klasických lyžařů v Planici, proti němuž se v minulých dnech ostře postavily třeba elitní švédské reprezentantky Maja Dahlqvistová a Linn Svahnová. Obě uvedly, že jsou připraveny v případě návratu Rusů šampionát bojkotovat. Samotné Rusy ale jejich postoj vůbec nezajímá.

Prezidentka Ruského lyžařského svazu Jelena Vjalbeová.

Článek

„Tady jde o mnohem více než jen sport, bojkot by byl samozřejmostí," uvedla pro deník Aftonbladet dvojnásobná mistryně světa a trojnásobná olympijská medailistka Dahlqvistová.

Reagovala na nedávná překvapivá slova sekretáře Mezinárodní lyžařské federace FIS Michela Viona o tom, že by ruští a běloruští sportovci mohli na MS startovat, protože Mezinárodní olympijský výbor (MOV) už údajně začal se světovými sportovními federacemi jednat o jejich možném návratu.

Řada zejména severských lyžařů si však v době eskalace ruského vraždění na Ukrajině moc neumí představit, že by s reprezentanty této země závodili.

To nicméně pro šéfku ruského lyžování Jelenu Vjalbeovou nehraje roli.

„Na tom vůbec nezáleží, jestli (Švédky) budou závodit, nebo ne. Ať si to bojkotují. Šampionát by bez nás přišel o přitažlivost. A jestli nepřijedou ony, to je úplně jedno," uvedla Vjalbeová pro server Championat.ru.

Svůj názor připojil i bývalý hvězdný reprezentant Alexander Legkov. „Ať si (Švédky) sedí doma, to není problém. Nejdůležitější je, že se zúčastní naši závodníci," řekl pro Sport-Express.

Přikyvuje i olympijská vítězka v lyžování i biatlonu Anfisa Rezcovová. „Od švédských lyžařek jsem tohle nečekala. Myslím, že našim reprezentantům by mělo být povoleno závodit všude. Jsou nejlepší. Všichni se Rusů bojí," myslí si 59letá legenda, podle níž se dá čekat návrat Rusů na mezinárodní scénu v horizontu tří měsíců.

Foto: sport.ru

Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová.

FIS by se tímto tématem měla zabývat 22. října.

Například biatlon, ale i další mezinárodní sportovní federace, potvrdily zákaz pro Rusy a Bělorusy i na příští sezonu.

Velkou výjimkou je v tomto ohledu amatérský box, který zrušil směrem k těmto dvěma zemím veškeré sankce. Ruští i běloruští boxerští vyslanci mohou startovat i pod svými národními vlajkami a hymnami.

Vzhledem k tomu, že boxerskou federaci IBA vede kontroverzně zvolený Rus Umar Kremljov, jenž má úzké vazby na prezidenta Vladimira Putina, ale nejde o zas tak velké překvapení. Navíc IBA pod jeho vedením kvůli monstrózní korupci a špatnému finančnímu managementu nezadržitelně tlačí box směrem k vyřazení z programu olympijských her. MOV už odebral IBA organizaci kvalifikací i samotných olympijských turnajů, v programu her 2028 už box nefiguruje vůbec.

Reklama

Související témata: