Hlavní obsah

Světový pohár skokanů a skokanek na lyžích nezačne na sněhu

Nový ročník Světového poháru ve skocích na lyžích začne poprvé v historii s doskokem na umělé hmotě, nikoliv na sněhu, jak je běžné. O víkendu 4. až 6. listopadu se bude závodit v polském středisku Wisla nedaleko od českých hranic. Na lyžařském sympoziu Forum Nordicum ve slovinské Kranjské Goře o tom informoval Sandro Pertile, ředitel závodů mužů ve skoku na lyžích Mezinárodní lyžařské federace.

Foto: Czech Ski and Snowboard

Roman Koudelka při tréninku na Turné čtyř můstků v Oberstdorfu.

Článek

"Kvůli časnému začátku sezony a nízké nadmořské výšce skokanského areálu se závod poprvé uskuteční s nájezdem v ledové stopě a doskokem na umělou hmotu," vysvětlil Pertile. Jeho kolegyně, ředitelka ženského skoku na lyžích Čika Jošidaová, doplnila, že premiéru ve Wisle prožijí i skokanky, protože budou poprvé začínat Světový pohár v Polsku.

Novinkou je zavedení Silvester Tour ve skocích na lyžích žen. Nový seriál čtyř závodů, který se má stát obdobou tradičního mužského Turné čtyř můstků, začne 27. prosince a skončí 1. ledna. O tom, jestli se uskuteční pouze v rakouském Villachu, či jeho část bude na programu ve slovinském Ljubnu, se ještě jedná.

Foto: SLČR

Skokanka na lyžích Klára Ulrichová

S výraznými změnami začne také nová sezona Světového poháru v běhu na lyžích. Body bude získávat prvních 50 závodnic a závodníků místo dosavadních třiceti. Sníží se rozdíly v bodování na prvních místech. Vítězové získají tradičních sto bodů, další v pořadí pak 95 místo dosavadních 80. Třetí si nově připíše 90 bodů, do minulé sezony jen 60.

"Tím chceme dosáhnout toho, aby byl celý ročník Světového poháru napínavější," konstatoval Pierre Mignerey, ředitel závodů v běhu na lyžích.

Již dříve FIS schválila úpravu vzdáleností jednotlivých závodů a budou jednotné pro ženy i muže. Závodit se bude ve sprintech a pak na tratích 10, 20 a 50 kilometrů. Historicky první závod žen na 50 kilometrů ve Světovém poháru by se měl uskutečnit 12. března 2023 v Oslu.

Vrcholem sezony 2022/23 v klasickém lyžování bude mistrovství světa v Planici. Uskuteční se od 22. února do 5. března a slovinští pořadatelé dnes symbolicky ve 20:23 zahájí předprodej vstupenek.

Reklama

Související témata: