Hlavní obsah

Teplo trápí i Jizerskou 50. Zrušení? Až krajní řešení. Zaměří se na toxické vosky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněžení žádné, teploty nad bodem mrazu a vyhlídky dle meteorologů nepříliš optimistické. Pořadatelé tradiční Jizerské 50 v běhu na lyžích hledají cesty, jak závod uspořádat v co nejlepších podmínkách. Zrušení 57. ročníku, který je naplánován na druhý únorový víkend, podle nich není na pořadu dne. Jasno je ale o tvrdém postupu proti toxickým voskům.

Foto: Jizerská 50

Vosky s obsahem fluoru budou na Jizerské 50 zapovězeny.

Článek

Organizátoři zatím pracují na udržení sněhu na cestě ze stadionu v Bedřichově a sledují množství bílé pokrývky na dalších částech trati.

Kapacita hlavního závodu už je dlouho vyprodaná, pokud by pořadatelé nakonec přece jen museli sáhnout k jeho zrušení, což označují za krajní variantu, budou mít účastníci v rámci pojištění nárok na vrácení až 70 procent základního startovného. Jasněji o podobě závodu by mělo být v pátek odpoledne.

Velkým tématem aktuální sezony je i zákaz používání fluorových vosků, který je od letošní sezony uplatňován mezi profesionály v lyžařských, snowboardových i biatlonových závodech. A platí také pro účastníky Jizerské 50, která je součástí seriálu Ski Classics.

Podle expertů na životní prostředí už byl nejvyšší čas k tomuto kroku sáhnout kvůli nebezpečnosti látek, které se v lyžařských voscích dříve používaly.

„Je to nejhorší typ kontaminantu, který lidstvo vyrobilo. Říká se jim věčné chemikálie, které se vůbec nerozkládají,“ říká o látkách s organicky vázaným fluorem Tomáš Cajthaml z Ústavu pro životní prostředí UK.

Může ohrozit i pitnou vodu

Není to jed, který by ihned po pozření způsobil otravu. „Ale je chronicky nebezpečný a u řady látek se ví, že způsobují rakovinu,“ říká Cajthaml.

V minulosti byl fluor symbolem kvality. Díky rozvoji bezfluorových vosků se nyní tato alternativa ve většině podmínek kvalitou už vyrovnává těm fluorovým. Podle průzkumů vzorků z lyžařských stop jsou ale ty toxické stále velmi rozšířené.

„Devadesát procent vzorků bylo pozitivních na koncentraci perfluorovaných látek. A nejhorší výsledky jsou z Jizerských hor, zejména z tréninkových areálů a frekventovaných křižovatek. Z toho může dojít i ke kontaminaci pitné vody,“ upozorňuje Jaroslav Semerád z Ústavu environmentální biotechnologie Akademie věd.

Foto: Jizerská 50

Účastníci Jizerské 50 si smějí lyže namazat jen vosky bez obsahu fluoru. Důvodem je ochrana životního prostředí.

Nebezpečné látky se pak šíří i do chráněných krajinných oblastí. Průzkumy z minulých let odhalily, že se po Jizerské 50 koncentrace fluoru ve sněhu na trase několikanásobně zvyšovala. I proto organizátoři vyhlásili nulovou toleranci zdravotně závadným voskům.

Jedno testovací zařízení bude primárně zkoumat skluznice účastníků elitního závodu, ale namátkově i hobíky. U koho kontrola odhalí fluorový vosk před závodem, nebude do něj připuštěn, pokud po závodě, bude diskvalifikován.

Starý vosk ve skluznicích projde

Běžkaři, kteří v minulosti používali fluorové vosky, by se neměli bát diskvalifikace, pokud lyže standardním způsobem ošetří a použijí ty bezfluorové, testovací zařízení je podle organizátorů nastaveno na významnější obsah fluoru.

Firma Swix navíc nabízí účastníkům, že fluorové vosky jakýchkoliv značek převezme, ekologicky zlikviduje (spálením v teplotě přes 1000 stupňů) a za odevzdanou krabičku nabízí svůj nefluorový vosk se slevou 50 procent.

Reklama