Hlavní obsah

Těžká sezona, trvala půl dne, smála se legenda. Dočkala se prohry se synem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plán se stal skutečností. Legenda si znovu zazávodila, ale byla to jen krátká epizoda, a ne moc úspěšná. Janne Ahonen ovšem nakonec působil po svém vystoupení na mistrovství Finska skokanů na lyžích spokojeně. "Byla to těžká sezona. Trvala půl dne," smál se a nevylučoval další starty. „Nechejte nejdřív roztát sníh a pak se uvidí," dodal pro finská média pětačtyřicetiletý legendární skokan po závodech v Rovaniemi, kde podlehl i synovi.

Foto: Christopher Levy, ČTK/AP

Janne Ahonen na archivním snímku z roku 2018.

Článek

Janne Ahonen si pro svůj dočasný návrat na scénu vybral finský šampionát. Senzaci výkonem nezpůsobil. Obsadil 11. místo, nejlépe dopadl Niko Kytösaho. Čtvrtý byl Mico Ahonen, syn skokanské legendy.

"Nejvíc mě hřeje u srdce, že už nejsem nejlepší skokan na lyžích v naší rodině," vtipkoval Janne Ahonen, jehož 21letý syn loni při podobné příležitosti ještě skončil za otcem.

„Teď se to konečně zdařilo!" komentoval rodinný souboj s dávkou humoru i Mico Ahonen. "Snažil jsem se tak dlouho, a byl to jeden z mých cílů," řekl k vítězství v rámci rodiny.

Otec Ahonen avizoval ojedinělý start už na počátku dubna s tím, že přes trojí ukončení kariéry vždy v minulosti říkal, že mu to čas od času nedá a skočí si víceméně exhibičně.

Znovu si tedy dopřál víceméně exhibiční vystoupení. "Nejdůležitější je, že jsem si to užil," řekl Janne Ahonen.

V prvním kole si připsal 85 m a ve druhém dopadl o metr dál. Jeho syn naproti tomu nejprve dosáhl 92 m a poté 93 m.

Niko Kytösaho na triumf potřeboval 95 a 99 m, druhé místo obsadil Vilho Palosaari (dvakrát 96 m), bronz vybojoval Eetu Nousiainen (93 a 97 m).

Janne Ahonen se nyní hlavně věnuje práci v televizi jako skokanský expert. Předávání zkušeností směrem k synovi mu ale nevychází, Mico se na mezinárodní scéně zatím neprosadil.

Janne je desetinásobný medailista z MS, na ZOH získal dvě stříbrné medaile, zářil ve Světovém poháru, provázely jej ale také problémy s alkoholem, s nimiž podle svých slov bojoval intenzivně vlastně ještě před pár měsíci.

Reklama