Hlavní obsah

Senzační návrat legendy! Ani třetí odchod do penze nebyl definitivní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tohle se už moc neočekávalo. Slavný Fin Janne Ahonen překvapil, chce obnovit svou kariéru, kterou uzavíral v roce 2018. Tehdy už potřetí a opět tedy ne definitivně. Pětačtyřicetiletý skokan, který patří mezi lyžařské legendy, teď chce znovu závodit! Fanoušci se na něj mohou těšit při mistrovství Finska, které se bude konat v Rovaniemi a je v plánu 14. a 15. dubna.

Foto: Profimedia.cz

Janne Ahonen při loňských skocích v Lahti.

Článek

Informaci přinesl finský veřejnoprávní rozhlas Yle. Záhy tuto informaci potvrdil i sám skokan s tím, že si nestanovuje žádné konkrétní cíle.

Ovšem už teď tuší, že v jedné záležitosti by mohl vyniknout. „Vím, že mám nejlépe vypadající helmu z celého závodního pole. A víc k tomu zatím neřeknu," poznamenal tajemně k plánům.

Co ho přivedlo k rozhodnutí znovu skákat? „Když přijde jarní počasí a svítí sluníčko, začnete si připadat jako malý kluk, který si jde hrát na kopec. Zda bude během soutěže v Rovaniemi svítit slunce, se samozřejmě neví. Je tu i varianta, že bude pršet, foukat a všechno bude nuda a hrůza. Doufám ale, že bude dobré počasí," dodal.

Ahonen je desetinásobným medailistou z mistrovství světa v klasickém lyžování, uspěl na olympijských hrách, dvakrát vyhrál celkové pořadí SP.

V současné době je expertem finské televize na skoky. Teď ovšem vymění oblek za kombinézu a bude soupeřit s domácí elitou, která v poslední době příliš nezáří. Možná i proto v očekávání jakéhosi zázraku finská média zdůrazňují, že jde o „senzační návrat skokanské legendy".

Že už třikrát končil kariéru nikdo moc nerozebírá, ostatně jeho poslední vyhlášení odchodu do penze bylo neurčité.

„Nikdy se skoky na lyžích nepřestanu – budu pokračovat, když se mi bude chtít – ale mohu potvrdit, že se již nebudu účastnit žádných závodů," uvedl v říjnu 2018. Loni si spíše jen exhibičně zaskákal v Lahti. Teď zase vstoupí i do závodní stopy.

Na můstcích v poslední době startuje i řada veteránů. Japonec Noriaki Kasai letos nastoupil ve SP i když už přeskočil padesátku, Švýcar Simon Ammann skákal na letošním MS ve svých jednačtyřiceti.

Reklama