Hlavní obsah

To je špatný vtip, trapas. Mistryni světa rozčílila směšná finanční odměna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno si přidala do sbírky malý křišťálový glóbus pro nejlepší sprinterku této sezony Světového poháru. O pár dnů později se mohla švédská lyžařka Maja Dahlqvistová radovat z bronzu ve sprintu dvojic na národním šampionátu. Kromě medaile dostala také obří peněžní poukázku. Pohled na vypsanou sumu jí ale dost zkazil náladu.

Foto: Heikki Saukkomaa, ČTK/AP

Maja Dahlqvistová slaví zisk malého křišťálového glóbu. Na domácím mistrovstí ji čekal nepřijemný šok.

Článek

Spolu se svojí týmovou kolegyní Louise Lindströmovou si každá přišla na 250 švédských korun, tedy v přepočtu něco přes 500 Kč, což ve velmi drahé skandinávské zemi stačí sotva na oběd v restauraci.

Ani ten si však Dahlqvistová za vyhrané peníze nemohla pořídit, protože peněžní poukázka byla určená jen na útratu v železářském řetězci, který šampionát sponzoroval.

„To je celé špatný vtip. Mám tam stát s šekem, který je tak velký, že ho mám až ke kolenům a je na něm napsáno 250 korun? To je trapné a hloupé," postěžovala si dvojnásobná mistryně světa listu Expressen.

„To je prostě neuvěřitelné. Nerozumím tomu, proč se tohle děje. Bylo by to možná OK, kdyby tam bylo o jednu nulu navíc, ale ani tak by to nebylo nic slavného," pokračovala osmadvacetiletá závodnice.

Zlaté medailistky Emma Ribomová a Jonna Sundlingová dostaly dárkovou kartu v hodnotách po 1000 švédských korun, stříbrné Ebba Anderssonová a Lisa Ingessonová se dostaly na poloviční sumu.

„Myslím, že když mi bylo 14 let, tak jsem vyhrávala větší částky," posteskla si Dahlqvistová.

Výše odměn na národním šampionátu je zodpovědností švédského lyžařského svazu. „Pokud se vyskytla kritika, tak jde o něco, na co se musíme podívat," reagoval svazový koordinátor závodů Ludvig Remb.

Ze švédské bídy finančních odměn měli evidentně škodolibou radost v Rusku, kde musí kvůli mezinárodní izolaci jezdit lyžaři různé národní závody celou sezonu, aniž by se mohli na mezinárodním poli měřit s nejlepšími.

Foto: Archiv Veroniky Stěpanovové

Ruská lyžařka Veronika Stěpanovová vynechá Tour de Ski.

„Známý novinář Expressenu napsal, že vítězové na švédském mistrovství vydělali 1000 švédských korun. Tedy, to se podržte, je 7500 rublů. Švédská hvězda Maja Dahlqvistová si za třetí místo přišla na ekvivalent 1800 rublů. A to jen ve formě voucheru do místního železářství. Jinak tam nebyli žádní sponzoři. My budeme mít také národní šampionát. A na něm budou celé zástupy sponzorů a také pěkné odměny. Aspoň je vidět, kde je opravdové centrum běžeckého lyžování. Byznys se nedá podvést," napsala třeba na síti Telegram ruská olympijská vítězka Veronika Stěpanovová.

Reklama

Související témata: