Hlavní obsah

Tradiční disciplínu obchází strašák. Zachránit ji mají ženy

Snažte se víc, nebo máte utrum! Tak se ve zjednodušené podobě dá vyjádřit ultimátum, které dal Mezinárodní olympijský výbor severské kombinaci. Jedné z původních 16 disciplín, které byly v programu zimních her od počátku v roce 1924, hrozí vyřazení, a funkcionáři tak usilovně hledají cesty, jak kombinaci skoku a běhu na lyžích dopřát větší atraktivitu a rozšířit ji do více zemí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Čeští sdruženáři Tomáš Portyk (vlevo), Tereza Koldovská a Jan Vytrval.

Článek

„Určitě přišla nervozita, když tato informace vyplula na povrch,“ přiznává sportovní ředitel českých sdruženářů Tomáš Slavík. „Na druhou stranu si neumím představit, že by to bylo něco jiného než strašák, aby se opravdu něco začalo dít,“ líčí bývalý závodník, jenž startoval na třech olympiádách.

Nejzásadnější výtky směřují k úzké špičce a nedostatečnému rozvoji ženské kategorie, která ze severské kombinace činí už jediný čistě mužský sport na zimních hrách.

„Sledovanost je mezi zimními sporty pořád dobrá tím, že německý i norský trh je silný, ale na globálním trhu je z hlediska MOV sledovanost malá, proto přicházejí úvahy a myšlenky nás dostat pod tlak, aby se sport zatraktivnil a nebyly na prvních třech místech pořád stejné země,“ vysvětluje Slavík. A tak se zkouší i nové formáty závodů ve snaze vtáhnout další státy.

Na letošních hrách v Pekingu si 27 medailí rozebrali Norové, Němci, Rakušané a Japonci a podobné obsazení stupňů vítězů bývá dlouhodobě i na závodech Světového poháru.

„Ale ani třeba běžecké lyžování a skoky nemají tradici jinde než v Evropě, Severní Americe a Japonsku. Nevidím moc prostoru, jak se dostat do Austrálie nebo Číny, ale určitě by pomohlo, kdyby se opět zmátořily USA, kde je trh zajímavý,“ připomíná Slavík zemi, pro niž medaile před více než deseti lety získávali Todd Lodwick či Bill Demong.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jolana Hradilová (@jolca_hradilova)

Dalším problémem je absence ženského závodu na olympiádě, nebyl přijat ani na příští hry. „To bylo bráno jako podpásovka, děvčata udělala velký posun, kritéria splnila,“ namítá Slavík. Jenže na mistrovství světa braly všechny medaile Norky, což obrazu ženské kombinace uškodilo…

A tak mezinárodní federace tlačí na větší zapojení žen. V Česku se do premiérové sezony SP pustily Tereza Koldovská a Jolana Hradilová. „Prošlapávají cestu dalším holkám. Za nimi je bohužel díra, začínají starší žákyně, které by měly mít v dalším období podporu,“ věří Slavík, že i česká kombinace přispěje k rozšíření špičky, a tím zachování této disciplíny v programu her.

Reklama

Související témata: