Hlavní obsah

VIDEO: Bude to zajímavá mise, snad ne Mission Impossible, říká Bank. Na MS myslí i na elitní pětku

Praha

Absolvoval jen desítku závodů za poslední dvě sezóny, víc mu série zdravotních trablů nedovolila. Sjezdař Ondřej Bank věří, že v úterý startující mistrovství světa v rakouském Schladmingu přinese obrat. Byť do závodů naskočí po více než dvouměsíční pauze.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Ondřej Bank v Lake Louise.

Článek

Trénink Ondřeje Banka

Jak je na tom aktuálně vaše operované rameno? Mohl jste už opřít i do branek?

Nejdřív jsem jezdil hodně volně, pak jsme zkoušeli sjezd a teď už máme za sebou i několik dnů slalomového tréninku v branách. Vypadá to dobře, líp než jsem čekal.

Ale asi jste pořád opatrný, abyste na rameno nespadl…

S doktory jsme řešili hlavně, aby byla ruka stabilní, což mi pomáhá i v technice, když mám stabilní vršek. Spadnout bych pořád neměl, zatím jsem nejezdil úplně na sto procent. Ale pád se samozřejmě v lyžování nikdy vyloučit nedá.

Takže v hlavě hrozbu obnovení zranění máte pořád?

Při prvních jízdách ano, o víkendu už to šlo výborně. Do prvního závodu musím dostat do hlavy, že je rameno v pohodě.

Vyrazil jste trénovat do Kitzbühelu v době, kdy se tam jel i slavný sjezd. Bylo vám smutno, když jste závody mohl jen sledovat?

Doktoři tvrdili, že za šest týdnů po operaci bych měl být ready, ale teď říkali, že tím nemysleli hned na takové závody. Stihnout Kitzbühel bylo nereálné, i teď je to na hraně. Závody jsem sledoval a bavil se atmosférou, zároveň jsem dobře potrénoval.

Varianta, že byste před šampionátem absolvoval ještě nějaké menší závody třeba ve slovenské Jasné, padla?

Je možné, že bych jel ještě v úterý jeden FIS závod, uvidíme podle počasí. Jasná by byla složitější na cestování, když byly doma dobré podmínky na trénink, byla by škoda je nevyužít.

Platí, že ve Schladmingu chcete absolvovat všechny závody kromě super-G?

S kombinací, obřákem a slalomem počítám najisto, sjezd uvidím podle tréninků. Když se mi v nich povede, tak bych ho odjel také.

Ale prioritou pro vás zůstává kombinace.

Asi ano. Sjezdař jsem nikdy nebyl, bude záležet na lyžích a dalších věcech, slalomovým tréninkem jsem mile překvapený. Každopádně to bude zajímavá mise, snad ne Mission Impossible. (úsměv)

Troufáte si v kombinaci na útok třeba až na první pětku?

Cenil bych si toho jako medaile v normální situaci. Výpadek byl velký, jsem na sebe zvědavý. Ale když všechno vyjde, reálný cíl to je.

Je vůbec možné, aby se neprojevilo, že máte za poslední dva roky odjeto oproti vašim soupeřům mnohem méně závodů?

Určitě se to musí projevit. Trénink sice vypadá dobře, ale závod je něco jiného. Víme, do čeho jdeme, zkusíme naladit hlavu, šance tam určitě je. Bude to zajímavá zkouška.

Reklama

Související témata: