Hlavní obsah

Všichni čeští skokani uspěli v Ga-Pa v kvalifikaci, zazářil Janda

GARMISCH-PARTENKIRCHEN

I do druhého závodu Turné čtyř můstků postoupili všichni čtyři čeští skokani na lyžích. Nejlépe zvládl kvalifikaci v Garmisch-Partenkirchenu Jakub Janda, ale nezaváhali ani Lukáš Hlava, Martin Cikl a Jan Matura.

Foto: Christof Stache, ČTK/AP

Skokan Jakub Janda v Oberstdorfu.

Článek

Podobně jako v prvním závodu v Oberstdorfu se i dnes skákalo v dešti, přesto Janda potvrdil stoupající formu. Vítěz turné z roku 2006 předvedl technicky povedený skok dlouhý 127,5 metru. V pořadí kvalifikace by bez přímo kvalifikované desítky skončil druhý za Finem Jannem Ahonenem, s kterým tenkrát turné společně vyhráli. V hodnocení všech závodníků by Jandovi patřilo dělené páté místo.

"Důležitý bude hlavně závod, jelikož na kvalifikaci zas tak moc nesejde," řekl Radiožurnálu Janda, jehož novoročním soupeřem bude Němec Maxmilian Mechler. V tréninkových skocích před kvalifikací přitom Janda tolik nezářil. "Je to teď lepší, protože si na tréninky beru horší kombinézu, abych pak měl lepší pocit," uvedl Janda.

Dobře skočil rovněž Hlava, patnáctý z Oberstdorfu, který po skoku 122,5 metru bude v Ga-Pa bojovat o postup do druhého kola s Rusem Denisem Kornilovem. V poslední desítce kvalifikační čtyřicítky byli další dva čeští reprezentanti. Cikla čeká Japonec Daiki Ito a Maturu slovinský reprezentant Robert Kranjec.

Nejdelší skok (137,5 m) sice předvedl Rakušan Andreas Kofler, vítěz z Oberstdorfu, ale byl diskvalifikován kvůli velké kombinéze. Stejně dopadl i vedoucí muž Světového poháru Simon Ammann ze Švýcarska (134). Ammanna tak v prvním kole čeká loňský vítěz turné Wolfgang Loitzl z Rakouska a Koflera jeho krajan Thomas Morgenstern.

Páteční závod začne prvním kolem ve 14:00.

Kvalifikace na druhý závod Turné čtyř můstků v Garmisch-Partenkirchenu (Německo):
1. Morgenstern 126,4 b. (130,5 m), 2. Loitzl (oba Rak.) 121,9 (128), 3. Malysz (Pol.) 119,5 (127,5), ...5. Kasai (Jap.) a Janda oba 119 (127,5), 13. Hlava 180,5 (122,5), 32. Cikl 97,5 (117,5), 36. Matura (všichni ČR) 93 (115) - všichni postoupili.

Reklama