Hlavní obsah

Vůsav hěb. Švéd odjel legendární závod pozadu, pomohl Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhrál jediný závod Světového poháru, v neděli na sebe ale při slavném Vasově běhu strhával možná větší pozornost než atraktivní duel elitních lyžařů v čele. Sedmatřicetiletý Robin Bryntesson totiž dostal bláznivý nápad ujet 90 km trať ze Sälenu do Mory pozadu a svůj počin spojil s výběrem peněz pro válkou zdecimovanou Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Robin Bryntesson na archivním snímku na sklonku své aktivní závodnické kariéry.

Článek

Pro Švédy má účast na Vasově běhu podobný význam jako pro muslimy pouť do Mekky či Tibeťany okruh kolem posvátné hory Kailáš. A tak jako si někteří poutníci svá putování zpestřují pro intenzivnější duchovní prožitek, i Bryntesson se rozhodl pojmout svou účast hodně svérázně.

„Má to svá úskalí, ale stihl jsem si to trochu natrénovat. Ten nápad přišel před pár měsíci, během kterých jsem se snažil vhodně upravit vybavení," usmíval se před startem v rozhovoru pro Radio Sweden.

Pro bláznivý podnik otočil na svých lyžích vázání, obrácené měl i košíky na hůlkách. Na trati pak jel se dvěma průvodci, kteří jej z obou stran jistili. A přestože na první pohled Bryntesson ve stopě působí komicky, vysloužil si za svůj výkon obdiv. Kromě obří porce kilometrů zvládl i záludné sjezdy, při nichž elita sviští i více než padesátikilometrovou rychlostí - ve vajíčku se prostě na cestu díval mezi nohama.

Legendární cílovou rovinkou u kostela v Moře pak Bryntesson projel v čase 9:32 a ve výsledcích figuruje na 7853. místě. Což je při bezmála 16 000 startujících neskutečný výsledek. A solidní byl i jeho charitativní zásah - na sbírku pro Ukrajinu fanoušci poslali 550 000 švédských korun (zhruba 1 100 000 Kč), které pomohou s financováním sanitek na frontě.

Bryntesson má zlato z juniorského mistrovství světa v roce 2004 v norském Strynu, během své aktivní kariéry pak vyhrál jediný závod SP - týmový sprint v kanadském Whistleru v roce 2009. V roce 2018 pak na paralympijských hrách v Pchjongčchangu pomohl v roli průvodce ke stříbru zrakově postiženému Zebastianu Modinovi.

Reklama

Související témata: