Hlavní obsah

Vzkříšení má přinést Bajc. Vrátil se a chce vidět agresivní skoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český skok na lyžích má vyvést z krize už jednou osvědčený trenérský trumf. Slovinský trenér Vasja Bajc, jenž stál za největšími úspěchy Jakuba Jandy, se po patnácti letech vrátil k české reprezentaci a zavedl velké změny.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér českých skokanů Vasja Bajc na tiskové konferenci před olympijskou sezonou.

Článek

„Techniku vedeme směrem k agresivnějšímu stylu a chci vidět, že do toho kluci šlapou a zároveň dovedou skoky stabilizovat. Hodně se na soustředěních v Planici a v Zakopaném pracovalo i na kondici a věřím, že hned koncem týdne při premiéře Světového poháru, se to projeví," vyhlíží Bajc první díl seriálu v Nižním Tagilu, kam ale vyráží pouze Viktor Polášek a Čestmír Kožíšek.

Trenér si jako asistenta vybral Jana Maturu, který se vrátil domů zužitkovat zkušenosti z práce v cizině „Jsme tu od toho, abychom klukům pomohli k lepším výsledkům, než měli minulou zimu. Děláme jim servisní i psychickou podporu. Snad jdeme dobrým směrem a budeme vozit body," naznačil. „Pro mě je největší motivací, abych každý závod dokázal předvést dva povedené skoky. Snad se to povede hned v Rusku," líčil Polášek.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva reprezentanti ve skoku na lyžích Viktor Polášek, Čestmír Kožíšek a Roman Koudelka.

Někdejší česká jednička Roman Koudelka po únorové operaci kolena a více než čtyřměsíční rehabilitaci na sportovní klinice začíná teprve skákat na menších můstcích.

„Měl jsem plastiku křížového vazu, měl jsem urvaný kus menisku a ještě nějaká čéška byla pochroumaná. Koleno bylo hodně zdevastované, rozsah zranění bylo tak na rok a já už po osmi měsících absolvoval své první skoky. Rehabilitace to dost urychlila a doktor Staša, který mě operoval, odvedl perfektní práci," naznačil Koudelka, který by se měl týmu připojit nejpozději na přelomu roku při Turné čtyř můstků.

Další reprezentační skokan Vojtěch Štursa po dokončení bakalářského studia v 26 letech ukončil kariéru, takže Bajc tým doplnil o mladíky Lejska, Hausra, Rýdla a Holíka, kteří se zatím zúčastní Kontinentálních pohárů, ale pro jednoho z nich by mohla svitnout i olympijská naděje.

Vrcholem sezony pro skokanskou reprezentaci jsou právě únorové ZOH v Pekingu, kam by se poprvé v historii mohly kvalifikovat i české ženy, zejména Klára Ulrichová i Karolína Indráčková. Navíc v Pekingu poprvé dojde i na soutěž smíšených týmů a Česko chce být u toho v akci.

Reklama