Hlavní obsah

České hvězdy na sněhu: konec sezony s milionovými prémiemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sníh už z českých sjezdovek začal mizet dávno, uplynulý víkend zapsal i mezinárodní tečku za zimní sezonou 2023/2024. Jaká byla pro české sportovce a kolik si vydělali? Největší hvězdy Ester Ledecká a Eva Adamczyková se dokázaly skvěle popasovat i s nelehkými situacemi, naopak biatlonové fanoušky tolik nezahřála. Ale jsou i dobré zprávy!

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Česká biatlonistka Tereza Voborníková během stíhacího závodu žen na 10 km v rámci Mistrovství světa 2024

Článek

Jen jednou za čtyři roky mají lyžaři a snowboardisté relativně klidnější zimu bez vrcholu v podobě olympiády či mistrovství světa. Hlavním ukazatelem formy je tak Světový pohár, v němž si nejlépe vedla celkově pátá Eva Adamczyková, která přitom úvodní dvě zastávky vynechala kvůli účasti v televizní soutěži StarDance.

Z parketu ale do snowboardkrosových tratí naskočila famózně, hned první závod ve Svatém Mořici vyhrála. Přidala ještě tři druhá místa, jen jednou nepostoupila do semifinále.

„Skoro na každém závodě jsem měla pódium, se sezonou jsem spokojená. Na to, jak ta snowboardkrosová příprava byla minimální kvůli StarDance, tak to bylo super,“ pochvalovala si olympijská vítězka ze Soči. Na odměnách jí zima vynesla v přepočtu lehce přes milion korun (všechny částky před zdaněním).

Ani Ester Ledecká nemohla absolvovat kompletní program SP, u ní to způsobily zdravotní potíže. Když se konečně dala dohromady po vlekoucí se léčbě zlomeniny klíční kosti, brzdily ji v první polovině sezony viróza a neustupující kašel.

„Jednu chvíli jsem si říkala, jestli přestanu vůbec někdy kašlat. Klid přes Vánoce pomohl, pak přišla další vlna viróz a zabrala až druhá antibiotika,“ popisovala. Přesto měla na snowboardu stoprocentní bilanci: tři individuální starty, tři vítězství, díky čemuž byla i s výrazně menším počtem startů oproti soupeřkám třetí v hodnocení paralelního slalomu a třináctá v celkovém pořadí Světového poháru.

Na lyžích se výsledkovou listinou prokousávala vpřed postupně až k parádnímu vyvrcholení při finále Světového poháru v Saalbachu, kde vyhrála super-G. „Konečně jsem zase byla v plné síle,“ hřálo ji.

V hodnocení super-G skončila 6., celkově v SP 23. Na účet jí po zdanění přibude od Mezinárodní lyžařské federace zhruba 2,2 mil. korun za lyžařské výsledky a milion za snowboardové výhry.

Na stupně vítězů se ale poprvé v kariéře probili i tři další Češi, což je příslibem směrem k olympijským hrám v Cortině d’Ampezzo.

Foto: Tomáš Kříž

Michal Novák (vpravo) ve finské Ruce.

Běžec na lyžích Michal Novák zazářil na úvod sezony ve finské Ruce druhým místem na 20 km s hromadným startem. Útok na další špičkové výsledky mu zhatily zdravotní potíže, kvůli nimž vynechával závody. V celkovém pořadí SP se propadl na 37. místo, na odměnách si vydělal 423 000 Kč.

V alpském snowboardingu se i při absencích Ledecké starala o výraznou českou stopu Zuzana Maděrová. Zatím životní závod zajela v rakouském Simonhöhe, kde dojela druhá, dvakrát brala čtvrtou příčku. V pořadí SP skončila 20letá snowboardistka osmá, na prémiích získala asi 320 000 Kč. Teď bude dávat dohromady poškozenou chrupavku kyčle.

Velký posun udělala vedle Evy Adamczykové i mužská část snowboardkrosového týmu, ten vygradoval třetí příčkou Radka Housera v kanadském Mt. St. Anne. Celkově skončil 28., o dvě příčky za krajanem Kryštofem Chourou, a vydělal zhruba 115 000 Kč.

Stabilní výsledky v bílé stopě vynesly k životnímu 13. místu v SP Kateřinu Janatovou, což jí vydělalo zhruba 348 000 Kč. Nikdo další kromě ní a Nováka už se ale z českých běžců na lyžích do elitní čtyřicítky pořadí SP nedostal.

Po čtyřech letech se do elitní desítky hned dvakrát vrátil Roman Koudelka, devátý byl ve Willingenu i Trondheimu. Při vynechaném leteckém závěru SP skončil 34letý skokan na lyžích 33. a získal zhruba 511 000 Kč. Za ním ale zeje dál obrovská výkonnostní propast.

Nejvýše Indráčková

Z českých skokanek zažila svou nejlepší sezonu Karolína Indráčková, která v Ga-Pa nakoukla i do elitní patnáctky. Celkově skončila 29., na prémiích získala asi 147 000 Kč.

Dvakrát se do elitní desítky dostala i Šárka Pančochová, na závěr sezony byla 33letá freestyle snowboardistka devátá ve slopestylu v Silvaplaně. V SP skončila 21., když neabsolvovala zdaleka všechny závody, na prémiích si vydělala 25 000 korun.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Tereza Voborníková, nejlepší z českých biatlonistek v uplynulé sezoně.

Po čtrnácti letech se čeští fanoušci nedočkali biatlonových stupňů vítězů. Z převážně střeleckého trápení vybočovala jen Tereza Voborníková, jejíž páté místo z vytrvalostního závodu v Oslu zůstalo nejlepším českým výsledkem. V celkovém pořadí Světového poháru skončila nejlépe v kariéře 16., Markéta Davidová o dvě příčky za ní.

Díky lepším výsledkům na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, kde byla devátá ve stíhačce, si ale v sezoně vydělala víc (1,4 mil. oproti 1,2 mil. korun i se štafetami). Z mužů byl nejlepší při jednom vynechaném dílu SP v Anterselvě Michal Krčmář, jenž skončil 28. s odměnami ve výši 670 000 kč.

Nejméně povedenou sezonu za poslední čtyři roky má za sebou Martina Dubovská. Pod hvězdným koučem Liviem Magonim se jen jednou dostala do elitní desítky při sedmém místě v Andoře, celkově byla 23. mezi slalomářkami, vydělala zhruba 318 000 Kč.

Na závěr zimy se blýskl stříbrem na mistrovství světa rychlostní lyžař Radim Palán, na juniorském mistrovství světa skončila rovněž druhá v paralelním slalomu na snowboardu Adéla Keclíková.

Reklama