Hlavní obsah

Zabystřan nedokončil kombinační slalom na lyžařském MS, vyhrál domácí Pinturault

Aktualizováno

Český lyžař Jan Zabystřan v kombinaci na světovém šampionátu v Courchevelu nezopakoval předloňské deváté místo z Cortiny d'Ampezzo. Nedokončil slalom, v němž si mohl polepšit. Zlato získal místní rodák Alexis Pinturault, který udržel vedení ze super-G a v součtu porazil o jednu desetinu sekundy obhájce titulu Marca Schwarze z Rakouska. Třetí skončil další Rakušan Raphael Haaser, jenž napodobil pondělní bronzový úspěch své sestry Ricardy.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Český lyžař Jan Zabystřan a jeho jízda v kombinaci na mistrovství světa v Courchevelu.

Článek

Zabystřan skončil v superobřím slalomu do kombinace dvaadvacátý, ale do druhé části po odstoupení řady lyžařů nastupoval se čtrnáctým výchozím časem. Poprvé v životě startoval v superobřím slalomu s jedničkou a byl spokojený, jak se s tím popasoval. "Super-G se mi jelo pěkně. Nakonec to dopadlo docela dobře. Určitě kdybych jel někde vzadu, tak to víc pálím, protože jsem viděl, že tam nebyl žádný problém," uvedl v nahrávce pro média.

Mohl útočit na první desítku, ale ve slalomu za druhým mezičasem zavlékl lyži za jednu z branek a vypadl. "Vršek jsem jel nad svoje očekávání. V pár branách jsem bohužel byl trochu pozdě, takže jsem to musel korigovat tím, že jsem byl blíž u bran a chytil jsem špicara," přiblížil. "Je to škoda, protože reálně to bylo na sedmé, osmé místo úplně v pohodě. Určitě mě to mrzí, mohl z toho byl pěkný výsledek," dodal. Velmi komplikovaně postavené branky nezvládlo projet ještě dalších třináct lyžařů.

Chyboval i mistr světa Pinturault, jenž se ve druhé polovině s vypětím všech sil udržel v trati. Ke zlatu, jímž navázal na triumf z MS 2019, mu pomohlo Schwarzovo zaváhání v extrémně přesazených brankách těsně před cílem. Na posledním mezičase Rakušan o tři desetiny sekundy vedl, ale pomalým závěrem čtyři desetiny ztratil a zůstal druhý. Muži na prvních dvou místech si tak prohodili pořadí z předloňského MS v Itálii.

Foto: Gabriele Facciotti, ČTK/AP

Český lyžař Jan Zabystřan na trati v Courchevelu.

Pinturault se vrátil na vrchol po období, kdy se marně snažil navázat na životní sezonu 2020/2021 ozdobenou celkovým triumfem ve Světovém poháru. V aktuálním ročníku SP byl jen jednou na stupních vítězů. "Je to úžasné. Zvlášť po těch problémech na začátku zimy je fakt skvělé tady stát," radoval se na webu mezinárodní federace FIS.

Základ pro titul položil vydařeným superobřím slalomem. "Snažil jsem se útočit. Pohyboval jsem se na hraně, ale vždycky na té správné straně svých limitů, takže jsem to dokázal sjet bez velkých chyb, což byl ten hlavní cíl," pochvaloval si. Ve slalomu pak měl se startovním číslem jedna perfektní trať. "Myslím, že jsem nezajel úžasný, ale dobrý slalom. Obzvlášť s jedničkou, protože je opravdu těžké zjistit, kdy se do toho můžete opřít a kdy to musíte trochu víc kontrolovat," líčil.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Francouz Alexis Pinturault na trati kombinačního slalomu.

Schwarz byl se stříbrem spokojený. "Dneska byl ten slalom velmi obtížný, obzvlášť ta závěrečná pasáž. Bylo to hodně zatočené a spousta kombinací. Udělal jsem tam chybu, ale to k tomuto sportu patří. Jsem šťastný za stříbrnou medaili," řekl.

Ani na třetím místě se po super-G nic nezměnilo. Haaser měl ve slalomu šestý čas a s přehledem uhájil bronzovou medaili se ztrátou 44 setin na vítězného Pinturaulta. Pro pětadvacetiletého Rakušana byl přitom dnešní závod premiérou na MS. Na velké akci debutoval loni na ZOH v Pekingu, kde skončil sedmý.

Neuspěl olympijský vítěz v této disciplíně Johannes Strolz z Rakouska, který nabral velkou ztrátu v superobřím slalomu a slalom pak nedokončil.

MS ve sjezdovém lyžování v Courchevelu (Francie):
Muži - kombinace:
1. Pinturault (Fr.) 1:53,31 (1:08,25+45,06)
2. Schwarz -0,10 (1:08,31+45,10)
3. Haaser (oba Rak.) -0,44 (1:08,39+45,36)
4. Radamus (USA) -0,69 (1:08,84+45,16)
5. McGrath (Nor.) -0,72 (1:09,50+44,53)
6. Meillard (Švýc.) -1,20 (1:09,59+44,92)
...ZABYSTŘAN (ČR) nedokončil slalom

Reklama

Související témata: