Hlavní obsah

Záhrobská míní: Tahle sezóna je obětí za tu příští, veselejší

Místo útoku na nejlepší výsledek sezóny přišel na domácí půdě pro Šárku Záhrobskou nejhorší z dokončených slalomů této sezóny. Až 20. příčka. Ještě o jednu horší umístění než v lednu v Záhřebu... Už byla jen divačkou, když o pozice, jíž jí v minulosti patřily, ve Špindlerově Mlýně bojovaly třeba Slovenka Zuzulová či vítězná Rakušanka Schildová. „Není to tragédie, kdyby to tak byla nejhorší věc, co se mi v životě stala...,“ říkala Záhrobská.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Šárka Záhrobská

Článek

Ale přesto, nebylo vám trochu smutno, když jste koukala na výkony nejlepších?

Vůbec, vždyť bylo moc hezky, diváci si to užili. Pořadatelé mohli být spokojení s tratí. Závod se vydařil.

Po prvním kole jste naznačila, že se cítíte unavená. Jaký pocit máte z výsledku?

Nevyšlo to, jak jsem chtěla. Je to nahoru, dolů. Jednou zajedu perfektně, občas se nedaří úplně tak, jak chcete. Soustředila jsem se na poslední dva slalomy sezóny, tady ve Špindlu a při finále v Lenzerheide. První nevyšel. To se stává, nic nevypouštím. Pak si dám pauzu. Únava tu je z toho kolotoče, který mi asi ještě na pár let vydrží.

Tlak prostředí, to je obvyklý stav pro domácí závodníky. Jak jste ho pocítila?

Na jednu stranu tu opravdu je, na druhou je příjemné, když slyšíte na svahu, jak lidi fandí. Tím se to celé asi vyrovnává.

Při vyklízení pozic a trénování nové techniky jste se v sezóně musela obrnit trpělivostí...

Ta je mojí silnou vlastností.  Zní to možná jako klišé, ale tahle sezóna je pro mě velkou školou, nejen pro sport, ale život vůbec. Vrcholoví sportovci bývají odolní. Ale u mě to přece není úplný propad. Podívejte se na Aubertovou nebo Borssenovou. Nedaří se jim. Jsou na tom hůže než já. A asi taky musí sáhnout k nějakým změnám.

Byly změny u vás vskutku nezbytně nutné?

Určitě. A nedá se říct, že bych určitě byla na stupních, kdybych k tomu nesáhla. Beru to tak, že tahle sezóna padla za oběť té příští,věřím veselejší.

Není vám zpětně líto absence v pátečním obřím slalomu, třeba kvůli divákům?

Není. Určitě si to užili. Ukázala se Kateřina Pauláthová, měli komu fandit...

To ale přece nemohl nikdo tušit, že mladičká závodnice vcelku lehce proklouzne do druhého kola...

Ale já se koncentruju na sebe, zařizuju se tak, jak to potřebuju.

Připadne vám standardní, že absenci v domácím závodě Světového poháru oznámíte, jen tak mimochodem, na facebooku? Agentura, která mě zastupuje, takhle nastavila komunikaci. Já to respektuju.

Při finále seriálu je na programu i týmová soutěž, kterou jste s českými kolegy loni v Ga-Pa vyhrála, letos na šampionátu jste start v ní odmítla. Co na konci sezóny?

Před rokem to byl příjemný zážitek. Musím ještě ale natrénovat starty, to je moje slabina.

A lyže pak asi hned odložíte, ne?

Závodní sezónu ukončím, ale doufám, že počasí nám nahraje a budu moci brzo znovu vyrazit na lyže, na ledovcích to snad se sněhem bude dobré. Větší volno plánuju na červen a července, kdy je opravdu teplo a pro přípravu je to horší.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.