Hlavní obsah

Závod tlustoprdů v Česku nikoho nezajímá, komentuje Northug diskvalifikaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Časy jeho největší sportovní slávy už jsou sice dlouho pryč, nicméně jméno fenomenálního Nora má stále patřičný zvuk, a tak někdejší lyžařský král Petter Northug budil náležitý rozruch i na nedělní Jizerské 50. A to nejen během samotného závodu, ale zejména po něm.

Foto: Sport.cz

Petter Northug na archivním snímku.

Článek

Northug se dlouho držel hlavního pole, od něhož nakonec odpadl a dojel do cíle na 23. místě s více než pětiminutovou ztrátou na vítězného krajana Kaspera Stadaasa. Následně byl ale z pořadí vyřazen a přišel i o body do celkového hodnocení seriálu.

Dostal totiž druhou žlutou kartu v sezoně za porušení pravidel o technice, protože si v závodě se striktně klasickým stylem pomáhal na trati bruslením.

„Northug dostal žlutou kartu za porušení pravidel o technice podruhé v této sezoně, což znamená automatickou diskvalifikaci," vysvětlovala pro norský list VG Sandra Ahs Nilssonová ze seriálu Ski Classics.

„Petter žlutou kartu akceptoval," oznámila suše manažerka Northugova týmu Kristina Tomassenová.

Sám závodník okomentoval celou záležitost se svým typicky pichlavým humorem. „Většinu lidí stejně moc nezajímá nějaký závod tlustoprdů v Česku," napsal v sms zprávě doplněné smajlíkem norské televizi TV2.

Northugovo jméno se dostalo o víkendu do titulků v severských médiích ještě v jiné souvislosti. A to s probíhajícím MS v německém Oberhofu v biatlonu, který bývalý lyžař rovněž komentuje.

Nešťastník úvodu šampionátu Sebastian Samuelsson, jenž svým selháním na střelnici potopil ve středu smíšenou štafetu Švédska, se v neděli dočkal zadostiučinění, když vybojoval bronz ve stíhačce. V přetahované o bronz porazil zkušenějšího Nora Tarjeie Bö.

Švéd po závodě na dálku děkoval Northugovi s tím, že mu dal užitečné tipy na to, jak zvládat sprinterské finiše závodů.

„Opravdu? Tak to bychom měli Pettera obvinit z vlastizrady a strčit ho pod gilotinu," vtipkoval ve stíhačce pátý Nor Vetle Sjastad Christiansen.

Ve finiši poražený Tarjei Bö, který tak skončil bez medaile, měl ale pro Northuga větší pochopení.

„Možná mu bylo Švédska trochu líto po tom, co celé roky obíral o medaile (Calleho) Halfvarssona s (Marcusem) Hellnerem. Teď byl asi čas na medaili pro Švédy," smál se starší z bratrské dvojice.

Reklama