Hlavní obsah

Závodní ředitel mužského SP zkritizoval pořadatele zrušeného slalomu v Záhřebu

Závodní ředitel Světového poháru alpských lyžařů Markus Waldner zkritizoval pořadatele v Záhřebu. Mužský slalom, který ve čtvrtek předčasně ukončili, podle něj neměli nechat ani odstartovat. Kvůli měkké trati bylo jasné, že nemůže vydržet zátěž celého startovního pole.

Foto: Gabriele Facciotti, ČTK/AP

Slalom Světového poháru mužů v Záhřebu byl zrušen

Článek

Slalom se měl uskutečnit už ve středu, ale kvůli teplému počasí byl o den odložen. I ve čtvrtek se ale ve slabé vrstvě sněhu objevovaly díry. Už od čtrnáctého startujícího pořadatelé závod přerušovali kvůli opravám trati a po devatenáctém závodníkovi marnou snahu vzdali. Waldner si myslí, že se do tohoto podniku vůbec neměli pouštět.

"Viděli jste na inspekci, že se tam nedalo závodit. Na startu bylo 60 závodníků, ale šlo to pro deset. Neměli s tím závodem začínat, to je jednoduché," řekl dnes.

Na start se nedostal český reprezentant Jan Zabystřan, který měl po zranění závodit poprvé v této zimě. Dopadl ale o poznání lépe než Francouz Victor Muffat-Jeandet, jenž si zlomil pravou lýtkovou kost a přijde o olympijské hry v Pekingu. Waldner v Záhřebu ve čtvrtek nebyl, protože odcestoval na další zastávku SP do Adelbodenu.

V roli ředitele závodu ho zastoupil funkcionář FIS Emmanuel Couder, který s místními pořadateli opakovaně diskutoval o tom, zda má smysl pokračovat. Definitivní zrušení přišlo až po Waldnerově telefonické intervenci.

"Ale to už bylo příliš pozdě, ten závod vůbec neměl začít," řekl Waldner. Jeho kolega byl prý pod velkým tlakem chorvatských funkcionářů, aby se závod dojel. "To, jak to tam probíhalo, je prostě neakceptovatelné. Rozhodčí, v tomto případě Emmanuel Couder, musí mít poslední slovo," zlobil se.

Už úterní ženský slalom měl k ideálu daleko. Na mokré špinavé trati se ve větru prohánělo listí. "To bylo na hraně. Na sjezdovce bylo víc listí než sněhu," poznamenal Waldner.

Události kolem mužského slalomu podle něj budou mít ještě dohru. "Uvidíme, co můžeme udělat do budoucna. Takhle se nedá ve Světovém poháru závodit. To není žádná propagace našeho sportu," dodal.

Reklama

Související témata: