Hlavní obsah

Zázračný teenager už prohání hvězdy. Až nelidské, přírodní úkaz, žasnou experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jako zjevení. Švédskému lyžaři Alvaru Myhlbackovi je teprve šestnáct let a před slavným Vasovým během musel kvůli nízkému věku žádat o speciální povolení, přesto prohání i ty nejlepší laufaře. Na legendárním devadesát kilometrů dlouhém běhu ze Sälenu do Mory doběhl osmý jen o necelých sedmnáct vteřin později za vítězem Emilem Perssonem.

Foto: Archiv Alvara Myhlbacka

Teprve 16letý Alvar Myhlback září v dálkových bězích.

Článek

Jeho jméno si dobře zapamatujte, nejspíš o něm ještě hodně uslyšíte. „Je to opravdu úkaz," kroutí hlavou bývalá reprezentantka v běhu na lyžích Zuzana Kocumová a juniorská mistryně světa. „Tohle je téměř až nelidské... Neměli byste být tak dobrý, když je vám teprve šestnáct let," poznamenává expert švédské veřejnoprávní televize SVT Mathias Fredriksson.

„Třeba mně osobně hlava na dlouhé závody dozrála po třicítce. Obecně se říká, že pokud někdo přijde ze Světových pohárů na dálkové běžecké lyžování, tak minimálně jeden dva roky trvá, než se zapracuje do jiné zátěže a než nasbírá potřebné tréninkové objemy a získá schopnost v určitém tempu souvisle jet a pak ještě v závěru sprintovat. Jenže on nemohl tyhle zkušenosti dva roky sbírat, když je mu teprve šestnáct let," zdůrazňuje Kocumová, která se v roce 1999 stala juniorskou mistryní světa.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Alvar Myhlback (@alvarlito)

„Jsem šťastný, konečně se mi vše povedlo přesně podle plánu. Je příjemné být tam, kde být chci," radoval se v rozhovoru pro SVT v cíli Vasaloppetu pod ikonickým nápisem „Ve stopách otců za budoucí vítězství". Stopu svého otce Pettera Myhlbacka, bývalého švédského reprezentanta v běhu na lyžích, nejspíš překoná. V letošním seriálu Ski Classics skončil vždy v elitní třicítce. Nejhorší dojel 27. na Jizerské 50.

Kocumová rodáka z Bjursasu v provincii Dalarna ve středním Švédsku premiérově zaregistrovala na prvních závodech aktuální série Ski Classics. „Myslela jsem si, že objede pár závodů, které nejsou tak dlouhé a náročné jako třeba Jizerskou 50, která měří 48 kilometrů, ale že objede všechno a svůj nejlepší výsledek zajede právě na nejdelším Vasáku? To je asi mimo chápání každého," přiznává Kocumová.

V druhé polovině března sice Myhlback oslaví již 17. narozeniny, logickou otázkou však je, jestli je už ve svém věku zcela vyvinutý a kde se vývoj zastaví. „Je už extrémně vyvinutý. Když jede mezi ostatními, vypadá jako hotový chlap, ale myslím, že ještě hotový chlap být nemůže. V takovém věku není hotový nikdo ani mezi těmi, kdo jsou extrémně akcelerovaní ve svém fyzickým i psychickém vývoji a sportovní výkonnosti," soudí lyžařská expertka.

Přesto v něm již nyní vidí komplexního laufaře. „Na Jizerské 50 vyhrál sprinty, takže ukázal, že rychlostně je srovnatelný s těmi nejlepšími. A teď to předvedl i co se vytrvalosti týká, i nějakého mentálního dozrání. Ono musíte taky umět sebevědomě se pohybovat v takovém davu závodníků, kde vám nikdo nic nedaruje a kde se třeba i tvrdě vybojovává pozice, když je potřeba," říká Kocumová, podle které je jen otázkou času, kdy bude Myhlback poprvé stát na stupních vítězů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Alvar Myhlback (@alvarlito)

„Jinak by šlo o obrovské zklamání s tím, co předvádí v šestnácti letech. Byl by to hřích a ukázka toho, že se to nezvládlo a že se do těchto závodů pustil moc brzy, pokud by se ještě nedokázal zlepšit o ten chloupek, který mu k pódiovým umístěním chybí," myslí si.

„Jsem však přesvědčená, že nějaký vývoj u něj ještě bude, snad se tou enormní zátěží nezastaví. Roli by mohlo hrát i určité „vyzávodění". Teď má totiž obrovskou motivaci, protože se o něm mluví a mluvit bude, i když dojede třeba na dvacátém místě. Fakt je úkazem a je otázkou, jak by jeho hlava unesla, kdyby nějakou dobu stagnoval," uzavírá Kocumová.

Reklama

Související témata: