Hlavní obsah

Zklamaná velmoc! Takhle zle bylo naposledy před válkou. Musíme zůstat klidní, říká legenda

Nejhorší šampionát za předlouhých 85 let zažila lyžařská velmoc. Zlato nikde, fandové nestačili zírat, na něco takového nejsou zvyklí. Jen tři stříbrné a čtyři bronzové zbyly pro rakouské lyžování na skončeném mistrovství světa v alpských disciplínách ve Francii.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Rakušan Manuel Feller v akci. Medaile na něj při MS nezbyla.

Článek

Zmar vrcholil v závěru šampionátu. Manuel Feller nevyužil vedení po 1. kole slalomu a skončil bez medaile - až sedmý. Jindy bylo ke zlatu pro rakouské barvy ještě blíže. Nina Ortliebová ve sjezdu ztratila na první příčku jen 0,04 sekundy...

Šampionát bez nejcennějšího kovu zažili Rakušané naposledy v Crans-Montaně v roce 1987. V medailové bilanci skončili naši sousedé na osmém místě, tak nízko byli podle statistik naposledy v roce 1938, před druhou světovou válkou.

Vrcholná akce bez zlatého zářezu hrozila Rakousku i v Aare v roce 2019. Situaci ale zachránil na poslední chvíli Marcel Hirscher ve slalomu. Tentokrát to nevyšlo.

"Získali jsme na sedm medailí, ale zlatá nám ve sbírce chybí, a to bolí" uvedl šéf alpského úseku Rakouského svazu Herbert Mandl.

Největší zklamání? Rychlostní disciplíny mužů. „Nezískat v nich ani jednu medaili je slabý výkon. Totéž ale předvedl i silný tým ve slalomu," hodnotil dále činovník.

Legendární Benjamin Raich, celkový vítěz Světového poháru z roku 2006 a desetinásobný medailista na MS, se podle ORF snažil vidět situaci méně dramaticky: „Jde o neuspokojivý výsledek, ale je třeba říci, že se to tak stane poměrně rychle. Více mě ale znepokojuje, že se nám nevydařil juniorský šampionát v St. Antonu. Svaz má před sebou spoustu práce. Musíme však zůstat klidní a nakonec to bude dobré."

Reklama

Související témata: