Hlavní obsah

Zlatá lyže pro něj byla víc než Vánoce. Teď Čech řídí celé běžecké lyžování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě mu není ani čtyřicet a už má na povel celé běžecké lyžování. Michal Lamplot byl povýšen na ředitele závodů Mezinárodní lyžařské federace FIS, pro niž pracuje už třináct let.

Foto: https://www.fis-ski.com/

Michal Lamplot byl jmenován ředitelem závodů v běhu na lyžích FIS.

Článek

V lyžařském odvětví, kterému dominuje Skandinávie či v minulosti Rusko, se tak na nejvyšší pozici dostal 39letý Čech. „Posun v kariéře to asi je, ale já to vnímám hlavně jako závazek k celému našemu sportu. Navíc na to nejsem sám, pracujeme v týmu s dalšími dvěma kolegyněmi,“ upřesňuje Lamplot, jenž k běžeckému lyžování tíhne odmala.

„Pocházím z Nového Města na Moravě, tak to pro mě byla logická cesta. Navíc jsem z lyžařské rodiny, děda byl šéfem tratí na Zlaté lyži i táta se v lyžování pohyboval,“ vypočítává. A tak se tradiční Zlaté lyže každý rok nemohl dočkat.

Češi na vysokých pozicích ve FIS
Roman Kumpoštviceprezident FIS
Michal Lamplotředitel běhu
Borek Sedlákasistent ředitele skoků

„Pro mě to byl větší svátek než Vánoce, tehdy bylo období Dählieho, Ulvanga či Mogrena,“ vzpomíná. Z natěšeného fanouška se měnil v pomocníka a organizátora. „Postupně jsem nosil papíry v závodní kanceláři, pak práce přibývalo, začal jsem překládat,“ vypočítává.

Výrazným momentem pro něj bylo turbulentní liberecké MS 2009. V týmu ho chtěl mít už Roman Kumpošt, po obměně organizačního výboru ho nová šéfka Kateřina Neumannová obsadila do role sportovního ředitele celého šampionátu. A to mu bylo teprve 25 let…

„Ohromná zkušenost, jsem za šanci od Katky moc rád. V Česku rezonovaly kontroverzní věci, bohužel na závody nebyla návaznost, ale v zahraničí byla kvalita organizace vnímána pozitivně,“ říká. Také ho oslovila FIS s nabídkou užší spolupráce.

Věnoval se webovým stránkám a rozvoji sociálních sítí, koordinoval média, měl na starost mládežnické šampionáty, až se stal asistentem šéfa běžeckého lyžování Pierra Mignereyho, jehož teď nahradil.

Co má v nové roli se svým týmem na starosti? „Cílem je zajistit, aby každý Světový pohár či mistrovství světa proběhly bez problémů, co se týče příprav, bezpečnosti, k tomu práce jury… Záběr je široký,“ líčí.

Vrátí se Nové Město do kalendáře?

V nové sezoně běžecké lyžování čeká srovnání distancí mužů a žen, které poprvé absolvují v SP padesátku, upravilo se i bodování kvůli větší atraktivitě a proběhne testování a informování před zákazem fluorových vosků od následující zimy.

Také se Lamplot od konce listopadu doma moc neukáže. „Jezdíme po všech závodech, asi by lépe popsala manželka, jak je to časově náročné, ale zase přes léto jsem flexibilnější,“ usmívá se.

Šancí na pár pracovních dnů v Česku by byl návrat Zlaté lyže do SP. Naposledy byla vloni odložena a pak zrušena. „Tvorba kalendáře je jednou z mých zodpovědností, ale není to tak, že na papír napíšu závody, které chci. Je to o dialogu se svazy, kalendář musí dávat smysl i z pohledu udržitelnosti a financí. Ale rádi bychom se do Nového Města v budoucnu vrátili,“ ujišťuje.

Reklama

Související témata: