Hlavní obsah

Zlomený obratel i žebra, protržená plíce. Přesto tenhle borec sní o návratu na můstky!

New York

Povzbudivé zprávy přišly ze zámoří! Pět měsíců po vážném zranění páteře při Turné čtyř můstků dělá americký skokan na lyžích Nick Fairall pokroky a znovu nabývá cit v nohou. Po operaci zlomeného bederního obratle intenzivně pokračuje v rehabilitaci a jeho snem je vrátit se jednou na můstky.

Foto: Profimedia.cz

Vážně zraněného amerického skokana Nicholase Fairalla transportují záchranáři v Bischofshofenu do nemocnice.

Článek
Fotogalerie

„Každý den dělám malý pokrok, začínám znovu cítit nohy a můžu trochu hýbat stehenním svalem," popsal Fairall svůj aktuální stav na Facebooku.

Život se mu změnil 5. ledna při kvalifikaci na závěrečný závod Turné v Bischofshofenu. Bezprostředně po dopadu ztratil kontrolu nad lyžemi a v plné rychlosti po hlavě spadl. Po ošklivě vypadajícím karambolu upadl dvojnásobný americký šampión na chvíli do bezvědomí a z můstku ho museli záchranáři odvézt na saních.

Diagnóza? Zlomený obratel, dvě žebra, protržená plíce, zhmožděné ledviny a drobné vnitřní krvácení. "Nejhorší byl zlomený a posunutý obratel, který mi způsobil částečné ochrnutí v obou nohách," uvedl účastník loňské olympiády v Soči.

Fortuna prodal zlatou olympijskou medaili

Rakouská média bezprostředně po operaci na klinice ve Schwarzachu informovala o tom, že závodník nemá v dolních končetinách žádný cit a prorokovala mu v té souvislosti chmurnou budoucnost na invalidním vozíku. Fairall zůstal v alpské zemi měsíc, nyní se zotavuje doma v USA.

Vysoké náklady spojené s léčbou mu pomáhají pokrýt nejen rodina, ale i přátelé a jiní skokané a fanoušci. Na sociálních sítích se rozběhla akce organizovaná Alanem Albornem, polský olympijský vítěz ze Sappora Wojciech Fortuna dokonce prodal svou zlatou medaili a zraněnému skokanovi poskytl finanční příspěvek ve výši 25 tisíc dolarů.

"Teď je důležitá trpělivost, celý proces zotavení bude běh na dlouhou trať. Ale cílem zůstává, abych mohl zase skákat," dodává optimisticky pětadvacetiletý skokan z New Hampshiru.

Reklama