Hlavní obsah

Tohle jinde nezažijete, těší se Sáblíková. Z Polska si vedle medailí přivezla i nemoc

Povzbuzená stříbry z posledních dvou závodů Světového poháru v polském Tomaszówě Mazowieckém, ale zároveň oslabena nemocí, která ji na stejném místě postihla, se Martina Sáblíková chystala na vrchol sezony.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Článek

V tradiční rychlobruslařské Mekce nizozemském Heerenveenu její parádní disciplíny orámují světový šampionát. Trojka se jede ve čtvrtek v 18.20, pětka v neděli od 16.48. Trojnásobná olympijská vítězka vyhlíží záplavu fanoušků v oranžovém v hale Thialf. „Takovou atmosféru jinde nezažijete,“ vypráví 35letá Sáblíková.

Šestkrát už byla na MS zlatá na 3 km, na nejdelší distanci dokonce desetkrát. Aktuální sezonu jí vydatně narušilo léčení krvavé tržné rány na noze. A když získala pohodu zpět, skončila po finále SP na dva dny v posteli. „Na psychice mi to nepřidalo. Ale nebyla jsem jediná, snad půlka lidí se prala s rýmou, či dokonce covidem, bylo to tam zakleté, ale už je to lepší,“ líčí.

Norská favoritka

„Vydělaly na tom Holanďanky, které nezávodily,“ odkazuje na domácí favoritky v čele s Irene Schoutenovou.

„Šampionát je pro ně obrovsky prestižní, silné budou Kanaďanky, možná i Japonky. Ale největší adeptkou na zlato je Ragne Wiklundová, ta teď nemá konkurenci,“ smeká před norskou suverénkou. Ani svěřenkyně Petra Nováka ale nedá kůži zadarmo. „V Tomaszówě jsem si ověřila, že i po manku dokážu s ostatními závodit,“ říká.

Reklama