Hlavní obsah

Za zrušeným startem Sáblíkové v Calgary byla prý svazová politika. Fakturoval trenér nadsazené částky?

Za zrušeným nedělním startem rychlobruslařky Martiny Sáblíkové v závodě na 1500 metrů na Světovém poháru v Calgary stála "svazová politika". V krátkém prohlášení pro média to uvedl David Trávníček ze společnosti Sport Invest Marketing, která trojnásobnou olympijskou vítězku zastupuje. Problémy však konkrétně nespecifikoval.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Martina Sáblíková do závodu na 1500 metrů v Calgary nenastoupila

Článek

Sáblíková v neděli napsala na sociální sítě, že v průběhu čtvrtého dílu SP eskalovaly interní svazové problémy. "Je mi líto, že někteří lidé nerespektují fair play ani týmové hodnoty. Ke škodě nás všech a našeho krásného sportu. Pořád se s tím peru, před dalším vyjádřením ale chci vydechnout a vše si srovnat v hlavě," uvedla Sáblíková.

Blíže se ani s odstupem několika hodin vyjádřit neplánuje, učinil tak pouze Trávníček. "V průběhu posledního kvalifikačního závodu v Calgary se v rámci rychlobruslařské komunity začala řešit svazová politika, což se dotýkalo také Martiny a jejího týmu. Z důvodu narušené přípravy se rozhodla nenastoupit do závodu na 1500 metrů a zároveň své zklamání ventilovala veřejně," uvedl Trávníček. Závody v Kanadě byly poslední částí kvalifikace na únorové olympijské hry v Pekingu.

Podle Trávníčka rychlobruslařskou hvězdu mrzí, že se všichni zainteresovaní nesoustředí na vrchol sezony i celého čtyřletého cyklu. "Přesto Martina pevně doufá, že si vedení českého rychlobruslení věci rychle vyříká a vytvoří se opět taková atmosféra, která bude ku prospěchu celého sportu a umožní českým reprezentantům dosáhnout ve zbytku olympijské sezony odpovídajících výsledků," dodal šéf zastupující agentury.

Předsedkyně Českého svazu rychlobruslení Marcela Bradová ČTK v neděli večer řekla, že informace o možných problémech v Calgary nemá. Připustila, že dlouhodobě není situace rozhodně ideální. V pondělí nebyla telefonicky k zastižení.

Podle informací serveru Seznam Zprávy stojí za celou kauzou fakt, že trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák měl rychlobruslařskému svazu fakturovat nadsazené částky za soustředění v Itálii. Vedení následně odmítlo trenérovi vyplatit požadovanou částku ve výši 1,8 milionu korun.

„Měli jsme vážné pochybnosti, jestli ty částky nejsou nadsazené. A Novák opakovaně odmítl doložit, co přesně během soustředění zaplatil a kolik to doopravdy stálo," řekl bývalý místopředseda svazu Václav Musil, který právě kvůli daným nejasnostem ze své funkce odstoupil.

Reklama