Hlavní obsah

Zápis do historie i s oteklým kotníkem. A těch Čechů, kolik přišlo, žasla v Kanadě Sáblíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další historický zápis Martiny Sáblíkové se rodil přes bolest. Pro bronz na pětikilometrové trati si na mistrovství světa v kanadském Calgary dojela i s oteklým kotníkem. „Byla jsem ráda, že vlezu do brusle,“ přiznávala po své 34. medaili z vrcholné akce. V součtu se Světovým pohárem zaznamenala neuvěřitelné 150. stupně vítězů!

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Radost Martiny Sáblíkové.

Článek

Těsné brusle způsobily svěřenkyni Petra Nováka otlak na levé noze. „Začíná mi tam zánět šlach. Po trojce kotník natekl, takže jsem měla druhý den volno a byla ráda, že jsem odstartovala,“ přiznávala Sáblíková, která ve čtvrtek obhájila světový bronz na tříkilometrové trati. „Bylo těžké jít na start, jsem ráda, že mě lidé kolem mě podrželi,“ děkovala.

Sáblíková šla na start rozjížďky s jednou z největších favoritek a obhájkyní zlata Irene Schoutenovou. „Víme, jak neuvěřitelně teď jezdí, nepředpokládala jsem, že ji porazím,“ říkala na adresu Nizozemky.

Ale nechtěla se vzdát předem. „Nejdřív jsem myslela, že pojedu pasivně za ní, ale pak jsem si řekla, že to není můj styl. Rozhodla jsem se, že pojedu za ní, a buď jí pomůžu, nebo ji vyděsím. Nevím, jestli se mi něco z toho povedlo,“ usmívala se Sáblíková.

Schoutenová jí v závěru odjela. „Zkusila jsem se jí držet, asi pět kol před koncem jsem věděla, že to tempo vydržet nemůžu a jela si svoje tempo,“ líčila trojnásobná olympijská vítězka, která se Schoutenovou prohrála o 2,9 sekundy.

Ještě o více než sekundu rychlejší byla další Nizozemka Joy Beuneová. „Byla druhá na jejich národní kvalifikaci, kde se zlepšila asi o šest sekund. Myslela jsem, že se tu bude soustředit na patnáctistovku, ale připravila se skvěle a zase si posunula osobní rekord asi o pět sekund,“ říkala o 24leté Beuneové.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Martina Sáblíková získala na MS na trati 5000 metrů bronz.

„Na konci už jí také síly ubývaly, ale měla takový náskok, že už ho nemohla ztratit. Klobouk dolů, jak to zvládla,“ ocenila ji 36letá Sáblíková.

Poslední velkou hrozbou pak byla Norka Ragne Wiklundová, jediná, která letos Sáblíkovou předstihla v celkovém hodnocení Světového poháru na dlouhých tratích. „Já už počítala, že budu čtvrtá. Rozjela to skvěle, ale nevydržela. Byla jsem překvapená,“ přiznávala rodačka z Nového Města na Moravě.

Norku porazila o 58 setin a přidala další cenný kov do úchvatné sbírky. „Neřeším statistiky, spíš si užívám, když se to povede. A ta jízda mě bavila, navíc dorazilo hrozně moc Čechů, kteří tu žijí. Měla jsem neskutečné ovace před závodem, během něj i po něm,“ děkovala fanouškům na olympijském ovále z roku 1988.

Teď se Sáblíková vrací domů, v rychlobruslařském kalendáři je ještě březnový světový šampionát ve víceboji v bavorském Inzellu. Ale rozhodne zdraví.

„Doktor na mě už netrpělivě čeká. Zatím mi noha nedovoluje, co potřebuju, a v brusli bolí. Snad mi pomůže pár dnů bez ledu a otok zmizí, protože do Inzellu bych chtěla už jen kvůli českým fanouškům, kterých tam bude spousta,“ dodává Sáblíková.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články