Hlavní obsah

Bez pořádné přípravy i několika kil, přesto triumf! Tohle jsem nečekala, nechápala Adamczyková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Musí to být pro soupeřky hodně frustrující. Eva Adamczyková trávila celý podzim na tanečním parketu, zatímco ony pilně trénovaly na snowboardu. A když se česká hvězda vrátila do Světového poháru, hned slavila ve švýcarském Svatém Mořici triumf. Svůj první v SP po více než dvou letech!

Foto: Czech SBX Team

Eva Adamczyková a Kryštof Choura zazářili ve Svatém Mořici.

Článek

Také si za cílem pořádně zařvala. Takový výsledek předčil i její očekávání, za cíl si po dávala vrátit se v průběhu sezony na stupně vítězů. Jenže hned slavila triumf, svůj devatenáctý v kariéře! Víc už jich má z Čechů v zimních sportech v SP jen Ester Ledecká. „Jsem nadšená, vůbec jsem to nečekala. Lepší začátek sezony jsem si nemohla přát,“ libovala si.

Na snowboard se vrátila teprve před Vánoci poté, co skončila druhá ve StarDance, před cestou do Svatého Mořice si otestovala závodní atmosféru vítězstvím při mezinárodním rakouském šampionátu v Montafonu. Ale konkurence ve Světovém poháru, který jela po deseti měsících, byla výrazně vyšší.

V trénincích se ještě necítila optimálně, ale už třetí místo v kvalifikaci ukázalo, že i přes spoustu ztracených týdnů na sněhu i několik kilogramů na váze během taneční soutěže nic ze svého umění nezapomněla. „Já byla optimistická, protože v té trati jsem se cítila dobře, je příjemná na předjíždění,“ hodnotila.

Ve Svatém Mořici jeli snowboardkrosaři Světový pohár poprvé, ale za rok se tam vrátí na mistrovství světa. A Adamczykové generálka na šampionát vyšla parádně. Vyhrála čtvrtfinále, v semifinále dojela těsně druhá a parádně zvládla závěr dramatické finálové jízdy. V cíli byla rodačka z Vrchlabí rychlejší o 12 setin než Švýcarka Sophie Hedigerová.

„Mně se jezdilo dobře, což jsem si ověřila v kvalifikaci, ale při jízdě ve čtyřkách jsem měla rezervy. Naštěstí se mi povedl start, kde byla výhoda, že jsem si vybírala vždy nejhůř druhá. Tušila jsem, že ve finále holky půjdou přede mě, ale držela jsem se, abych se dostala dovnitř na poslední klopence,“ popisovala svoji strategii svěřenkyně Marka Jelínka.

Plán vyšel na jedničku, i díky skvělé práci servisu v čele s Tomášem Kašparem. „Pak už jsem jen doufala, že v cílové rovince se moc udělat nedá a nepředjedou mě,“ líčila Adamczyková, která naposledy vyhrála Světový pohár ještě jako Eva Samková před dvěma lety a dvěma měsíci v Číně. Pak přišel těžký pád, při němž si zlomila oba kotníky a přišla o olympijské hry.

„Věřil jsem Evě, že se vrátí ve skvělé fazóně, ale nečekal jsem, že zvítězí. Trať Evce sedla v překážkách, ale nebyla ideální pro její váhu, holky byly mnohem těžší, ale poprala se s tím skvěle,“ smekal Jelínek.

Dvojnásobná mistryně světa ale senzačně nebyla jedinou členkou českého snowboardkrosového týmu, který jel ve Svatém Mořici finále.

Foto: Profimedia.cz

Eva Adamczyková

Mezi muži se do něj probil Kryštof Choura, jenž v závěrečné jízdě po chybě po startu skončil čtvrtý. I tak je to jeho bezkonkurenčně nejlepší výsledek, však před sezonou nebyl v elitní dvacítce, ale své schopnosti naznačil už 11. místem při posledním Světovém poháru v Cervinii. „Kryštof? To je naprostá bomba,“ chválila parťáka Adamczyková.

„Úplně neskutečné, nemám slov. Ale už z tréninků podle času vidět, že mám šanci se měřit s nejlepšími i je porazit. A neuvěřitelnou práci odvedl servis,“ chválil 23letý Choura.

„To, co předvádí, je nejlepší máza, kterou jsem kdy měli. Obrovské úsilí, znalosti, množství času a jejich nasazení znamenají, že umí nejen konkurovat světové špičce, ale dokonce být lepší,“ ocenil servismany kouč Jelínek.

Reklama