Hlavní obsah

Gutová-Behramiová vyhrála úvodní obří slalom sezony Světového poháru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Švýcarská lyžařka Lara Gutová-Behramiová vyhrála úvodní obří slalom Světového poháru v Söldenu. V závodu na rakouském ledovci Rettenbach, který tradičně zahajuje sezonu v alpském lyžování, porazila díky nejrychlejší finálové jízdě suverénku prvního kola Federicu Brignoneovou z Itálie o dvě setiny. Třetí skončila Slovenka Petra Vlhová.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Lara Gutová-Behramiová slaví triumf v Soldenu.

Článek

Brignoneová ve druhém kole opatrnější jízdou prohospodařila půlsekudový náskok. Dvojnásobná mistryně světa a olympijská vítězka Gutová-Behramiová se naopak agresivním výkonem posunula ze čtvrté příčky a vybojovala 38. vítězství v SP. Vlhová uhájila třetí příčku s odstupem 14 setin za Švýcarkou.

„Mám radost, je to tady moje třetí výhra za deset let,“ radovala se Gutová-Behramiová, jež v Söldenu poprvé triumfovala v roce 2013 a poté ještě jednou o tři sezony později. „Je tu krásně, trať je skvělá, opravdu ráda v Söldenu závodím. Dneska to ale bylo pořádně těžké,“ dodala.

Jediná česká zástupkyně ve startovní listině Adriana Jelínková zaostala v 1. kole za nejrychlejším časem Brignoneové o 4,99 sekundy a do finálové třicítky stejně se jako při předchozích šesti startech v Söldenu nevešla. Osmadvacetiletou reprezentantku, která do předminulé sezony závodila za Nizozemsko, dělilo na 38. místě od postupu půldruhé sekundy.

Ze svého výkonu Jelínková nebyla nadšená. „Moc se mi to nepovedlo. Nedostala jsem se vůbec do rytmu, což je škoda. Pak jsem tam ještě měla velkou chybu, takže tam jsem ztratila hodně času. Není to, co chci a co umím. Možná jsem si ani nevzala úplně ideální lyže, nebo modely lyží,“ řekla v nahrávce pro média lyžařka, která se nyní přesune do Finska a bude se chystat na listopadový slalom v Levi.

Optimálně nevyšel úvodní závod ani americké hvězdě Mikaele Shiffrinové, která mohla zaútočit na rekordní 89. výhru v SP. Úřadující mistryně světa v obřím slalomu a pětinásobná vítězka celkového hodnocení SP byla po prvním kole pátá, ve druhém zajela dokonce až 25. čas a klesla na konečnou šestou příčku.

Diskvalifikací doplatila nové pravidlo světové federace FIS zakazující použití fluoru ve voscích Ranghild Mowinckelová. Norské lyžařce byla podle ředitele závodu Petera Gerdola na lyžích naměřena extrémně vysoká hodnota fluoru, a přestože stále panují pochybnosti o spolehlivosti testů, byla vyloučena. Po prvním kole figurovala na šestém místě.

Závod SP ve sjezdovém lyžování v Söldenu (Rakousko):
Ženy - obří slalom:
1. Gutová-Behramiová (Švýc.) 2:18,94 (1:09,50+1:09,44)
2. Brignoneová (It.) -0,02 (1:08,77+1:10,19)
3. Vlhová (SR) -0,14 (1:09,40+1:09,68)
4. Hectorová (Švéd.) -1,10 (1:09,27+1:10,77)
5. Bassinová (It.) -1,19 (1:10,02+1:10,11)
6. Shiffrinová (USA) -1,40 (1:09,52+1:10,82)
...
v 1. kole 38. JELÍNKOVÁ (ČR) 1:13,76.

Reklama

Související témata: