Hlavní obsah

Nejlépe vydělávající hráč esportu? Je jím trochu překvapivě šachista

Londýn/Praha

Mistr světa v Lol? Vítěz Majoru v CS:GO? Nikdo takový si na titul pro nejlépe vydělávajícího esportového hráče nesáhl. Trochu překvapivě je jím totiž mistr světa v šachu Magnus Carlsen. Třicetiletý Švéd si na platformě Chess24 loni na prémiích vydělal 510.587 dolarů (asi 11 milionů korun). Díky tomu se dostal do čela žebříčku sázkové společnosti Unikrn specializující se na esport.

Foto: Sport.cz

Šachista Magnus Carlsen na archivním snímku

Článek

Za vzestupem online šachu může do velké míry koronavirová pandemie, díky níž virtuální partie zažily obrovský boom.

Carlsen na Chess24 vystupuje pod přezdívkou DrNykterstein. A na této platformě si v loňském roce kvůli přesunu hráčů z turnajů do online prostředí vydělal zmiňovanou rekordní sumu.

Příjmy špičkových hráčů esportu oproti tomu výrazně klesaly. Nejlepších padesát si vydělalo dohromady 11 milionů dolarů (zhruba 239 milionů korun), zatímco v roce 2019 to bylo pětkrát tolik. Například hra Fortnite snížila celkový objem odměn z 71,59 milionu dolarů (1,5 miliardy korun) na 7,88 milionu dolarů (171 milionů korun).

"Pandemie výrazně dopadla na prize money v esportu. Ale je povzbuzující vidět, že hráči stále vydělávají na velkých turnajích po celém světě, zatímco organizátoři dělají všechno pro to, aby fanouškům nabídli nejlepší možnou show," uvedl mluvčí společnosti Unikrn. Esport patří mladým. Věkový průměr padesátky nejvíce vydělávajících v roce 2020 byl 22,7 roku, dostalo se do ní sedm teenagerů.

Zmiňované částky esportových výdělků se ovšem týkají výhradně odměn z umístění v turnajích. Nejsou do nich započítány hráčské kontrakty u jednotlivých organizací ani jiné reklamní příjmy.

Reklama

Související témata: