Hlavní obsah

Gól od fanouška? S tátou se penaltě z Ruska často zasmějeme, tvrdí syn internacionála

Praha

Liberci nejprve vychytal titul, z ME 2004 přivezl bronz a poté sedm let válel za ruské Ramenskoje. Brankář Antonín Kinský prožil v první dekádě nového tisíciletí nejkrásnější fotbalová léta a byť už kariéru ukončil, populární příjmení z trávníků nezmizelo. Ve stopách úspěšného gólmana vykročil jeho syn, jenž zkraje dubna přestoupil z pražského Tempa do Dukly.

Foto: FK Dukla Praha

Brankář Antonín Kinský na tréninku pražské Dukly.

Článek
Fotogalerie

Antonín Kinský junior se tak stal pokračovatelem rodinné brankářské dynastie. Právě na Julisce zahájil profesionální dráhu nejen jeho otec, ale i děda. „Ano, taková symbolika, vyšlo to hezky. Jenže já si vybral Duklu hlavně proto, že dlouhodobě dává šanci mladým," vysvětluje sedmnáctiletý talent.

Postupně si zvyká na dospělý fotbal, vždyť dosud nastupoval pouze v dorostenecké lize. „Je to fakt skok. Z tribuny jsem koukal na zápasy a říkal si, takhle přece hrajeme taky, ne? Mýlil jsem se! Rychlost, tempo, silová stránka... Všechno je úplně někde jinde," ujišťuje.

Foto: fkdukla.cz

Jméno Antonín Kinský už znovu patří k pražské Dukle...

S áčkem se připravuje od minulého pondělí, kdy se v omezeném počtu a za přísných hygienických podmínek po více než měsíci znovu sešlo ke společným tréninkům. Nohy se mu neklepou, přestože čelí i střelám ostřílených harcovníků s četnými prvoligovými zkušenostmi. „Na nervozitu naštěstí netrpím, respekt ale ke klukům mám, i když jsou všichni v pohodě," přiznává blonďatý gólman.

Kariéru má teprve před sebou, přesto jeden pořádný zážitek už v hlavě nosí. Před necelými třemi lety se v Argentině s českou reprezentací U15 zúčastnil jihoamerického mistrovství, na němž se z evropských mužstev představilo i Chorvatsko. Na turnaji odchytal duely proti Paraguayi, Uruguayi a domácímu výběru. „Hrálo se tehdy na stadionu s kapacitou téměř 30 tisíc diváků. Mám na to moc hezké vzpomínky," říká gólman, jenž byl ke sportu vedený odmala.

Tíhla k němu také maminka Martina, hrávala volejbal. On sám se však pod vysokou síť nedral, mnohem radši se proháněl po zelených trávnících. Fotbalovou abecedu se učil v Tempu pod dohledem svého otce i bývalého skvělého gólmana Zdeňka Hrušky. „Trénovali jsme ve skupině asi pěti brankářů. Klub nám poskytl skvělé podmínky. Tréninky měly obrovskou kvalitu a hrozně mi daly," vypráví.

Výkony denně probírá s tátou, který mu udílí cenné rady. „Moc mě nechválí, zároveň není ani velký kritik. Ale hodnotíme spolu každý zápas, často se chodí dívat i na tréninky. Konzultuju s ním všechno," líčí gólman reprezentační sedmnáctky. Přitom vždy obdivoval jeho styl chytání. „Byl rychlej a pohyblivej. Měl taky dobrou techniku," chrlí komplimenty na adresu čtyřiačtyřicetiletého borce, jenž se 118 vychytanými nulami drží jedenáctou příčku v Klubu ligových brankářů. Jeho vystoupení mezi tyčemi však sledoval hlavně na kazetách.

„Viděl jsem i gól, který mu v Rusku vstřelil fanoušek z penalty. S tátou se tomu pokaždé zasmějeme," připomíná komický moment z utkání Saturnu se Spartakem Moskva, kdy na hřiště vběhl neukázněný divák a připravený balon k exekuci pokutového kopu poslal do sítě. Z ruského klubu si ale vybavuje jen útržky. „Nejvíc asi tréninkový komplex, kam jsme jezdili. Bylo to skvělý. Hráli jsme tam fotbal, badminton a další sporty. Ale ze hřiště si ho tolik nepamatuju," tvrdí šikovný mladík, který s oblibou sleduje světové top gólmany. Ať už Ter Stegena, Oblaka nebo Neuera.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Bayernu Manuel Neuer.

„Od každého z nich se snažím něco odkoukat a vzít," připomíná Kinský. Fotbalem by se jednou rád živil, což je jeho ohromné přání. Klade si nejvyšší cíle, zároveň nezapomíná ani na plnění studijních povinností. Čtvrtým rokem navštěvuje Rakouské gymnázium v Modřanech, kde vyučování probíhá především v němčině. „Celkově se škola zaměřuje na výuku cizích jazyků. Začal jsem i se španělštinou, kterou bych chtěl do budoucna zvládnout. Jazyky mě docela baví," potvrzuje Kinský. Zvýšený zájem ze strany opačného pohlaví však kvůli známému příjmení neregistruje a autogramy prý dívkám nerozdává. „To určitě ne," směje se...

Reklama

Související témata: